Home / TEMA DANA / ISTORIJSKA ODLUKA- Kim Džong Un: „Spremni smo da razgovaramo sa Amerikom i ODBACIMO nuklearno oružje pod jednim uslovom..“

ISTORIJSKA ODLUKA- Kim Džong Un: „Spremni smo da razgovaramo sa Amerikom i ODBACIMO nuklearno oružje pod jednim uslovom..“

Severnokorejski lideri su izrazili volju da počnu dijalog sa Sjedinjenim Američkim državama kako bi normalizovali veze i počeli da rade na denuklearizaciji, rečeno je iz Seula.

Zvaničnici iz Seula su za južnokorejsku agenciju Jonhap rekli da je Severna Koreja poručila da ona nema potrebe da koristi nuklearno oružje ako oseća da je njena bezbednost garantovana, prenosi AP.

Pjongjang se, prema njihovim rečima, složio i da zamrzne svoje aktivnosti sa testiranjem nuklearnog oružja i projektila ukoliko se budu održavali razgovori sa SAD.

Severna Koreja se obavezala da neće koristiti nuklearno niti konvencionalno oružje protiv Južne Koreje, kažu izvori iz Seula.

Na razgovorima između severnokorejskih i južnokorejskih zvaničnika u Pjongjangu dogovoreno je i održavanje novog samita u Panmundžomu u aprilu.

– Sever i Jug su se dogovorili da održe treći samit u Panmundžomu krajem aprila – rekao je Čung Eui Jong, savetnik južnokorejskog predsednika za bezbednost.

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je ranije da želi da „snažno unapređuje“ odnose sa Južnom Korejom i da se nada da će „napisati novu istoriju ponovnog nacionalnog ujedinjenja“.

Kim je to rekao u toku razgovora sa delegacijom iz Južne Koreje koju je vodio Čung Eui Jong. Delegacija iz Južne Koreje, koju čine visoki zvaničnici, boravila je u dvodnevnoj poseti Pjongjangu.

Po povratku u Seul, delegacija je rekla i da će lideri dve Koreje razgovarati telefonom pre početka samita.

Radi se o istorijskoj poseti, prvoj otkako je Kim Džong Un došao na vlast.

Južnokorejsku delegaciju su na večeri ugostili Kim Džong Un i njegova supruga, a održani su i razgovori na kojima je prisustvovala i njegova sestra Kim Jo Džong.

Prvi znak otopljavanja odnosa između dve Koreje je bio dogovor sastanka uoči Zimskih olimpijskih igara koje su nedavno održane u Pjongčangu u Južnoj Koreji. Na sastanku s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom u Pjongčangu, severnokorejska delegacija je na sastanku saopštila i da bi odnosi između dve Koreje i odnosi između Severne Koreje i SAD trebalo da se razvijaju povezani jedni s drugima.

Na Igrama su dve Koreje imale i zajedničku reprezentaciju u ženskom hokeju.

Protekla godina je prošla u znaku brojnih testiranja nuklearnog oružja i balsitičkih projektila u Severnoj Koreji, što je izazvalo strah u celom svetu, naročito kada je saopšteno da je Pjongjang razvio raketu koja može da nosi bojeve glave i pogodi i gradove na Zapadu.

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …