Home / TEMA DANA / ISTRAŽIVANjE U SAD: PORASTOM VAKCINACIJE NE OPADA BROJ ZARAŽENIH KORONOM! DOKAZI

ISTRAŽIVANjE U SAD: PORASTOM VAKCINACIJE NE OPADA BROJ ZARAŽENIH KORONOM! DOKAZI

Na razini država izgleda da nema nikakve vidljive veze između stepena vakcinisanosti i broja novih slučajeva kovida-19, stoji u izveštaju

Prisustvujemo li zaista „pandemiji nevakcinisanih“? Novi podaci daju drugačiju sliku. Djelotvornost vakcina spram delta varijante daleko je ispod očekivanja.

Američki naučnici analizovali su podatke iz 68 država i 2947 američkih okruga istražujući zavisnost između stepena vakcinisanosti u konkretnoj oblasti i broja slučajeva kovida-19 u posljednjih sedam dana (prije 3. septembra). Jedan od autora istraživanja je profesor Subramanijan sa Harvarda, stručnjak za zdravlje stanovništva.

U nalazima objavljenim 30. septembra u Evropskom časopisu za epidemiologiju kaže se: „Na razini država izgleda da nema nikakve vidljive veze između stepena vakcinisanosti i broja novih slučajeva kovida-19.“ Kretanja čak ukazuju na suprotno, što se može pokazati na primjeru Izraela, gdje je početkom septembra, i pored stepena vakcinisanosti od preko 60 posto, zabilježen najveći broj slučajeva od svih analizovanih država.

Ni raščlanjivanjem podataka iz skoro 3.000 okruga u Americi autori nisu našli nikakve značajne naznake da s porastom stepena potpuno vakcinisanih opada broj zaraženih. Četiri od pet okruga s najvišom stopom vakcinisanih, u nekim i višom od 95 posto, nalaze se na zvaničnom spisku oblasti s visokim brojem zaraženih. Nasuprot tome, preko 25 posto okruga na spisku onih s niskim brojem zaraženih imaju stepen vakcinisanosti ispod 20 posto.

Istraživanje je, razumije se, imalo i ograničenja: pošto je ispitivano razdoblje od svega jedne sedmice, moguća su odstupanja, jer su razne oblasti bile u različitim fazama novog talasa zaraze. Nisu uzeta u obzir ni strukturna dejstva poput prirodno manjih brojeva zaraženih u slabo naseljenim oblastima.

Međutim, količina analizovanih podataka tolika je da se pomenuta dejstva međusobno izravnavaju, što suštinski nalaz istraživanja čini mjerodavnim. Nije ispitivana težina oboljenja kod slučajeva kovida, te se ne može reći u kojoj mjeri su zaraženi vakcinisani izbjegli teže komplikacije.

Mjere povodom korone u većini država dosad su polazile od tog da vakcine štite i od zaražavanja. Poslije ovih nalaza to teško da je više moguće tvrditi. U zaključku se kaže: „Mora se preispitati pristup prema kom je vakcina jedina strategija za suzbijanje kovida i njegovih posljedica, naročito uzimajući u obzir delta varijantu i buduće varijante.“ Žigosanje nevakcinisanih dijelova stanovništva može pričiniti više štete nego koristi, prema mišljenju autora istraživanja.

Ova saznanja podudaraju se s brojevima iz drugih zemalja. Izraelsko Ministarstvo zdravlja objavilo je da je djelotvornost vakcine Fajzer Biontek u pogledu zaštite od zaražavanja ispod 40 posto. U Velikoj Britaniji više od 50 posto zaraženih otpada na takozvano „probijanje vakcinalne zaštite“, a vakcinisani čine skoro polovinu pacijenata i kod bolničkog liječenja.

(stanje stvari)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …