Home / TEMA DANA / ITALIJANSKI DOKTOR NAJAVIO OBRT: “NIJE OVDE SVE JASNO- U ITALIJI MNOGO PRE KINE ZABELEŽENA ČUDNA UPALA PLUĆA”

ITALIJANSKI DOKTOR NAJAVIO OBRT: “NIJE OVDE SVE JASNO- U ITALIJI MNOGO PRE KINE ZABELEŽENA ČUDNA UPALA PLUĆA”

Nekoliko nedelja pre pojave novog koronavirusa u Kini, zabeležena je „čudna pneumonija“ koja je kružila severnom Italijom.

Direktor Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri Đuzepe Remuci je o tome govorio na italijanskom nacionalnom radiju:

“Doktori se sećaju da su posmatrali vrlo čudnu pneumoniju, vrlo ozbiljnu, uglavnom kod starijih ljudi, u decembru pa čak i u novembru”, rekao je italijanski profesor i dodao: “To znači da je virus cirkulisao, bar u Lombardiji, i pre nego što smo postali zabrinuti zbog epidemije koja je pogodila Kinu.”

Đuzepe Remuci je tom prilikom rekao da je o tome čuo upravo od doktora, što znači da je bolest postojala i širila se, a da ljudi nisu znali za nju.

Prvi slučaj prenošenja koronavirusne infekcije COVID-19 zvanično je zabeležen u Lombardiji tek 21. februara. U tom slučaju je nulti pacijent imao kontakt s Kinezima krajem januara. Od tada je Italija potvrdila bolest kod 53 hiljade ljudi, a oko pet hiljada je umrlo.

Prema kineskom portalu South China Morning Post, kineski stručnjak za respiratorne bolesti rekao je da je Kina prva regija koja je prijavila patogen, ali još uvek nije poznato odakle je potekao.

Takođe se napominje da su u Vuhanu lekari 1. decembra zabeležili epidemiju „upale pluća iz nepoznatog razloga“. Bilo je informacija da bi se prvi slučaj bolesti mogao pojaviti još sredinom novembra, međutim, zvanični Peking to ne potvrđuje.

(Webtribune.rs)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …