Home / TEMA DANA / Iza nedavne posete Kima Si Đinpingu krije se TAJNI KINESKI PLAN

Iza nedavne posete Kima Si Đinpingu krije se TAJNI KINESKI PLAN

U aprilu prošle godine post na kineskoj društvenoj mreži uporedio je Severnu Koreju sa psom za lov na zečeve, i naveo da bi neko trebalo da ga ukroti. Godinu dana kasnije to pokušava da uradi Peking, kako bi ojačao poziciju Kine kao velike sile Azije.

Nakon drugog sastanka u samo 40 dana između lidera Severne Koreje i Kine, Si Đinping je Kim Džong Unu dao blagoslov za ekonomski razvoj. Uz to je dao i pristanak da Pjongjang napusti nuklearne i raketne programe. Kako piše “Vašington post”, Kina će podržati Severnu Koreju u sporoj denuklearizaciji i dati joj bezbednosne garancije.

Sijev drugi susret sa Kimom iznenadio je zapadne medije, koji su navodili da je Kina ostala po strani u diplomatskim pregovorima, počevši od Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Međutim, Kina se vratila u igru u martu kada je pozvala Kima na sastanak u Pekingu, a diplomatska trka se nastavila i tokom susreta sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom. Tokom sastanka u utorak u kineskoj luci Dalijan, Si je ponovio da Kina podržava Pjongjang, uoči sastanka Kima i američkog predsednika Donalda Trampa u Singapuru, 12. juna.

Si je Kima oslovljavao sa “drug predsednik”, i isticao da su obe zemlje socijalističke, kao i dobre odnose vladajućih partija ove države. Ipak, kineska novinska agencija je navela i da je Kim tražio podršku za program ekonomskog razvoja. Tokom vekova je Kina tretirala Koreju kao produžetak svoje imperije, i ovog puta odnosi nisu bili drugačiji, ističe “Vašington post”.

Kineski predsednik je svestan da Kim, otvarajući se ka Trampu i Džae-inu, pokušava da razbije kineski uticaj u svojoj zemlji. Kina učestvuje sa preko 80 odsto u trgovinskoj razmeni Severne Koreje, i većinski je snabdevač suseda energijom. Kineske kompanije već decenijama vode privredu u Severnoj Koreji. Ove prednosti je Kina koristila da prisili Sever da ojača svoj nuklearni program, piše američki list.

Kompanije Kine su ranije ignorisale sankcije UN-a prema Severnoj Koreji, ali je administracija Trampa uspela da zaustavi Peking i stegne mere. Sada se Peking ponovo okreće Pjongjangu, zbog ključnog strateškog značaja za Kinesku komunističku partiju, koja želi da dominira Azijom.

Si je u Salijanu svečano predstavio novi kineski nosač aviona domaće proizvodnje, još jedan znak hegemonskih namera Pekinga.

Kako piše “Vašington post”, ujedinjena Koreja je problem za Peking jer bi dovela do demokratske vlade u državi, koja bi mogla da privuče i 2,3 miliona Korejaca koj žive uz granicu sa Kinom. Ipak, Kina se brine i zbog dobrih odnosa Pjongjanga sa Seulom, a možda i Vašingtonom.

(Blic)

Check Also

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom …