Home / TEMA DANA / IZRAEL SPREMIO VOJSKU ZA UDAR NA SIRIJU: „SPREMITE SE ZA VAŠ VIJETNAM!“

IZRAEL SPREMIO VOJSKU ZA UDAR NA SIRIJU: „SPREMITE SE ZA VAŠ VIJETNAM!“

Tel Aviv je više puta optužio Teheran da je rasporedio trupe i oružje u susednu Siriju kako bi odatle izvodio napade na Izrael. Iran je negirao te optužbe, tvrdeći da je samo poslao vojne savetnike kao pomoć Damasku.

Izraelski ministar odbrane Naftali Benet upozorio je Iran da Sirija može postati trajno poprište sukoba u kojem ne mogu pobediti, uporedivši Siriju sa Vijetnamskim ratom u kojem su učestvovale SAD tokom druge polovine 20. veka — i na kraju izgubile.

„Poručujemo Irancima: Sirija će postati vaš Vijetnam. Ako ne odete iskrvarićete, jer ćemo bez oklevanja ukloniti agresivne snage iz Sirije“, izjavio je Benet.

I izraelski ministar inostranih poslova Izrael Kac u je u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“ izjavio da Tel Aviv nije odbacio mogućnost udara ukoliko Teheran proizvede sopstveno nuklearno oružje.

„To je opcija. Nećemo dozvoliti Iranu da proizvodi nuklearno oružje. Ako nam je jedina opcija vojna opcija, mi ćemo se tako i ponašati. Pretnja sankcijama nije dovoljna. Jedina efikasna mera je vojna pretnja usmerena protiv iranskog režima“, rekao je Kac.

Izraelske vazduhoplovne snage izvele su brojne vazdušne napade na objekte u Siriji, tvrdeći da ciljaju iranske snage i iransko oružje. Tel Aviv tvrdi da Teheran isporučuje oružje Damasku kao sredstva za napad na Izrael.

Teheran i Damask osudili su izraelske vazdušne napade, a Iran je odbacio optužbe Izraela.

(Sputnjik)

Check Also

UDARNA VEST: TRAMP KLEKNUO PRED „DUBOKOM DRŽAVOM“- ODOBRIO PRENOS VLASTI NA BAJDENA!

Donald Tramp odobrio je prenos vlasti na demokratskog kandidata Džoa Bajdena, ali je kasnije napisao …