Home / TEMA DANA / IZRAELSKI MEDIJI OTKRILI: Ovde će početi pakao, Izrael vežba rat sa Rusijom..

IZRAELSKI MEDIJI OTKRILI: Ovde će početi pakao, Izrael vežba rat sa Rusijom..

Izraelska vojska je prošle nedelje mirno sprovela vojnu vežbu koja je simulirala rat na više frontova u kom je Rusija intervenisala da spreči Izrael da napadne Siriju, prenosi Haaretz.

Kako prenosi Haaretz, vežba je uključivala najviše oficire izraelskih snaga odbrane (IDF), kao i osoblje svih komandi koji bi trebalo da se uspešno bore protiv Hezbolaha, pripadniha iranske milicije sa sedištem u Libanu.

Haaretz je istakao da se Izrael pripremao za scenario u kom bi rat sa Hezbolahom u Libanu zahtevao da se izraelska milicija bori na drugim frontovima – najverovatnije u Siriji – gde Hezbolah održava značajno vojno prisustvo.

“Tokom vežbe, ispitali smo razne implikacije ruskog prisustva u Siriji,“ rekao je viši oficir IDF-a, kako je citirao Haaretz. “Vežbali smo sve što bi moglo biti koordinisano sa Rusima, a takođe i ono što ne bi moglo biti, kako bismo delovali bez narušavanja njihovih interesa u regionu, a na drugoj strani scenarija u kojima su Rusi pravili probleme.“

Vežba je bila striktno vežba na nivou komande, što znači da nije uključivala bilo kakvu vojsku na terenu. Njena jedina svrha je bila proučavanje različitih scenarija pretnji. Neki od scenarija koji su istraženi u ovoj vežbi su uključivali borbe u kojima je ubijeno stotine Izraelaca, kao i terorističke napade na gradove Izraela i sajber napade.

Takođe vredi napomenuti da je IDF sproveo još dve velike vojne vežbe prošle nedelje, od kojih je jedna bila zajednička vežba sa više hiljada američkog osoblja poznatih kao Juniper Cobra.

Kako prenosi Haaretz, general-major Jair Golan je planirao komandnu vežbu sa manje publiciteta, koja počinje borbom visokog intenziteta protiv Hezbolaha u Libanu, a kasnije se širi na Siriju i pojas Gaze.

“To su velike vežbe koje su deo naše spremnosti za rat,“ rekao je Golan. “Vežba se razvila do tačke gde je Izrael imao više od 100 žrtava, kako vojnika tako i civila.“

Golan je isti onaj zvaničnik koji je bio zadužen za pisanje izraelske odbrambene politike prošle godine, a u isto vreme je javno priznao da Izrael realno ne može samostalno savladati Iran. Zbog toga nije nikakvo iznenađenje da pod Golanovim rukovodstvom, Izrael vežba simuliranje ratova sa iranskim posrednicima u Libanu i Siriji, gde smatra da može održati prednost.

“Možemo ostvariti ubedljivu pobedu nad Hezbolahom, i ne treba nam pomoć ni od jednog američkog vojnika, ali ne možemo se sami boriti protiv Irana,“ izjavio je on prošle nedelje. “Smatram da je buduća saradnja sa SAD mnogo značajnija nego bilo šta što smo imali u prošlosti.“

Tokom prošle godine, Anti-Media su upozorili ne samo da se Izrael priprema za veliki rat – razvoj koji su korporativni mediji gotovo u potpunosti ignorisali – već i da takav rat između Izraela i Hezbolaha ima potencijal da privuče i Rusiju. U maju prošle godine se pisalo:

“Drugi ključni propust zapadnih medija o ovom nazirućem sukobu je činjenica da su, u odgovoru na Trampov udar u aprilu na sirijsku vladu, Rusija i Iran dali zajedničku izjavu sa Hezbolahom da će, ako ponovo dođe do ovakvog napada, sirijski saveznici odgovoriti silom. Ovaj savez stavlja Rusiju direktno na stranu Hezbolaha.“

Prošle godine, Rusija je zapretila da će staviti veto na bilo koju rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a koja Hezbolah opisuje kao terorističku organizaciju. Rusija je takođe indirektno upozorila Izrael da ne napada Iran u Siriji, osuđujući stranke koje krše međunarodno pravo i narušavaju suverenitet Sirije, gotovo sigurno misleći na Izrael i SAD.

Očigledno je da će Rusije donekle biti džoker karta ako Izrael odluči da silovitije interveniše u sirijskom sukobu. Kako stvari stoje, ruska vlada je poslala strogo upozorenje Sjedinjenim Državama da neće tolerisati nikakve napade na Damask koji predstavljaju pretnju ruskom osoblju, i da će odgovoriti napadima.

Kako prenosi Haaretz, tokom vežbe, Izrael je izveo scenario gde je i Iran bio direktno uključen.

“Ovde postoji poruka upućena svim učesnicima u regionu, a takođe i gostima u regionu, da naš odnos sa Sjedinjenim Državama nije samo strateški, već i operativan u realnom vremenu,“ upozorio je Golan.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …