Home / TEMA DANA / IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC: PRVI PUT U ISTORIJI SAD OKEANI IM NISU SAVEZNICI NEGO KLOPKE GDE VREBAJU RUSI (VIDEO)

IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC: PRVI PUT U ISTORIJI SAD OKEANI IM NISU SAVEZNICI NEGO KLOPKE GDE VREBAJU RUSI (VIDEO)

Da li postoji još nešto što Kremlj ima na umu? Moglo bi se reći da je namera bila da se upozore SAD da se dozovu pameti i preispitaju svoje povlačenje iz Ugovora o INF-u. U suprotnom, to je upozorenje da čak ni ne razmišljaju o postavljanju krstarećih raketa u Evropi, da ne bi Rusi nastavili sa postavljanjem Cirkona na njihovom pragu.

Međutim, moguće je posmatrati saopštenje Kremlja i kao pretpostavku da Rusija preuzima apsolutnu stratešku vojnu nadmoć nad Sjedinjenim Državama, tj. prisvajajući  je sebi što optužuje Sjedinjene Države, da su pokušale da postignu direktan sukob Rusije sa okruženjem i da postave NATO na ruske granice.

U vezi sa tim, vredno je obratiti pažnju na još jednu emisiju na ruskoj televiziji protekle sedmice, u četvrtak, 23. februara, dan nakon Putinovog govora. Ovo je bio dugačak intervju sa Jakovom Kedmijem, izraelskim političkim naučnikom i ekspertom koji je video uključenjem iz Tel Aviva govorio za najautoritativniji politički “tok šou” u Rusiji, Veče sa Vladimirom Solovjevom.

Kedmi je čest gost u Solovjevoj emisiji, kako uživo tako i preko video linka. On je živopisna ličnost sa neobičnim uvidom u vojnu i spoljnu politiku Rusije i na Bliskom istoku. Bivši sovjetski građanin, jevrejski imigrant kome su dugo bila uskraćivana iseljenička prava, ali je napokon otišao u Izrael, napravio je  karijeru u jednoj od izraelskih obaveštajnih agencija i proglašen personom non grata u Rusiji. Onda mu je, pre oko pet ili šest godina, vraćeno pravo da putuje u Rusiju i od tada se pojavljuje na ruskoj televiziji.

U svojoj analizi Putinovog govora i nove bezbednosne pozicije Rusije, Kedmi je tvrdio da je zahvaljujući najnovijim sistemima naoružanja zemlja dobro pozicionirana za uspostavljanje apsolutne strateške superiornosti nad Sjedinjenim Državama.

Da bi odgovorili na izazov tih oružja u naturi, SAD će morati da naprave ogromne, nove investicije koje neće moći da priušte, osim ako ne vrate svoju globalnu mrežu vojnih baza.

Možda je Kedmijevo najinteresantnije i najznačajnije zapažanje  novina ruskog odgovora na ceo izazov američkog okruženja.

On je napomenuo da su se Sjedinjene Države tokom proteklih 200 ili više godina smatrale bezbednim od neprijatelja zbog zaštite okeana. Međutim sada, u novoj ruskoj vojnoj pretnji, okeani će postati najranjivija tačka u američkoj odbrani, odakle može doći do napada.

Sada je lopta u američkom dvorištu. Mnogo će zavisiti od toga kako će Vašington odgovari na ruski izazov i da li su ukrštene ruske crvene linije oko instalacije krstarećih raketa u Evropi.

Webtribune.rs

Check Also

DR JANKOVIĆ OTKRIO KADA POČINJE VAKCINACIJA 2 MILIONA LJUDI U SRBIJI

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi već sada trebalo započeti javne razgovore …