Home / TEMA DANA / JEVREJI UPOZORAVAJU: „DOGAĐANJA U EVROPI I HRVATSKOJ SVE VIŠE PODSEĆAJU NA STANJE PRED DRUGI SV. RAT“

JEVREJI UPOZORAVAJU: „DOGAĐANJA U EVROPI I HRVATSKOJ SVE VIŠE PODSEĆAJU NA STANJE PRED DRUGI SV. RAT“

Terorizam usmeren na Jevreje u Nemačkoj nije dugo viđen, ali ovo je samo poslednji u nizu napada na sinagoge i Jevreje generalno na Zapadu poslednjih godina.

U napadu na sinagogu u Pitsburgu u oktobru 2018. američki neonacista ubio je 11 ljudi. U napadu u gradiću Pauej u Kaliforniji u aprilu ove godine još jedan neonacista ubio je jednu osobu, ali i ovde je samo puka sreća – napadaču se zaglavila poluautomatska puška – zaustavila pokolj, kaže Index.hr.

O implikacijama i jezivoj simbolici jučerašnjeg napada predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus razgovarao je sa ovim hrvatskim portalom.

„Nema stvari prošlosti. Znate da se ovakve stvari događaju već godinama i da se stalno upozorava na porast antisemitizma. A isto tako vidimo da se takva stvar može događati u Nemačkoj, koja ima najoštrije zakone po pitanju kažnjavanja neonacističkih ispada. Antisemitizam je u porastu u Nemačkoj i u čitavoj Evropi i to je nažalost tako“, komentarisao je Kraus.

Istakao je da od ovog trenda nije izolovana ni Hrvatska:

„Na to stalno upozoravamo, zato što jedino s vaspitanjem i realnim gledanjem u prošlost možemo sprečiti rast desnog ekstremizma, na šta posebno upozoravamo s obzirom na događaje u Hrvatskoj. Što se tiče ispada antisemitizma, mogu reći da ih nema puno, ali što se tiče nacionalističkih, verskih i drugih ispada, njih vidimo svakodnevno, ali se na njih ne reaguje adekvatno. Prema tome, ovo je upozorenje i za nas.“

„Dok ne budemo kažnjavali takve ispade, možemo očekivati takve stvari. Već sam rekao da događanja poslednjih godina i u Evropi i u Hrvatskoj sve više podsećaju na godine pre Drugog svetskog rata. A antisemitizam je uvek tinjao“, zaključio je.

(Index.hr)

Check Also

DRAMATIČNO UPOZORENjE KISINDŽERA: SAD HITNO DA SE DOGOVORI SA KINOM I RUSIJOM- U SUPROTNOM DOGODIĆE SE NEŠTO JEZIVO!

Dok Pentagon u poverljivim vežbama simulira rat s Rusijom i Kinom, a Bela kuća namerno …