Home / TEMA DANA / JOŠ JEDNA SILA ULAZI U RAT? Ako se desi novi hemijski napad, u sukob u Siriji se uključuje novi MOĆNI IGRAČ

JOŠ JEDNA SILA ULAZI U RAT? Ako se desi novi hemijski napad, u sukob u Siriji se uključuje novi MOĆNI IGRAČ

Nemački Bundesver u borbi protiv vladinih trupa u Siriji? To je teško i pretpostaviti, ali izgleda da se o tome već uveliko razgovara među ekspertima nemačkog Ministarstva odbrane. I to u slučaju da pobunjenici u Idlibu budu napadnuti bojnim otrovima.

Eksperti smatraju da je verovatno da se to vrlo skoro može i dogoditi. Time bi bilo pogođeno tri miliona ljudi. Ako se situacija zaoštri, to će u bekstvo naterati njih nebrojeno mnogo. Mnogi će umreti. Svi dosadašnji diplomatski napori da se situacija smiri – propali su.

„U kontaktu s partnerima“

Kako pišu novine u Nemačkoj, nemačka vlada već je vodila razgovore sa saveznicima u Vašingtonu, Parizu i Londonu o njenom mogućem jačem učešću. Da se o tome razgovaralo potvrdio je i portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert. „Naravno da je Nemačka u kontaktu s partnerima i saveznicima, jer velika je zabrinutost u pogledu situacije u Idlibu zbog toga što bi moglo da se ponovi ono što je već viđeno na drugim ratnim poprištima u Siriji.“

A to bi moglo i samu Nemačku da dovede u potpuno novu situaciju. Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija su u aprilu na napade hemijskim oružjem odgovorile vazdušnim napadima. Nemačka tada nije učestvovala u tim napadima, a iz Berlina je saopšteno da to od njih niko nije ni tražio. A i da je neko zatražio, postavlja se pitanje da li je to ustavno-pravno za Nemačku moguće.

Liberali otvoreni, Levica protiv

Tabloid „Bild“ piše da bi Bundesverovi avioni tipa „Tornado“ mogli da budu dati na korišćenje. Nemačka je do sada u vojnim intervencijama u Siriji koristila izviđačke avione „Tornado“ samo kada je reč o ciljevima vezanim za teroriste tzv. „Islamske države“.

Opsežnija akcija, kao što su napadi na ciljeve sirijske armije, zahtevala bi saglasnost nemačkog parlamenta. A pozitivan odgovor parlamenta je sve, samo ne siguran.

Opreznu saglasnost je iskazao šef Liberala (FDP) Kristijan Lindner. „Upotreba oružja za masovno uništenje, bojnih otrova, jeste zločin protiv čovečnosti koji se mora kazniti. To mora da uradi međunarodna zajednica. Ako pak međunarodna zajednica donese takvu odluku, onda i Nemačka može da učestvuje“, rekao je Linder. Ali se odmah i ogradio: situacija u Bundesveru, ali i njegova tradicija, gotovo da ne dozvoljavaju učešće u „ofanzivi“.

U ime stranke Levice, kategoričan je bio šef njihove poslaničke grupe Ditmar Barč: „Smatram da je i trenutna nemačka podrška – pogrešna“.

U svim ministarstvima koja bi u tu intervenciju eventualno bila uključena iskazuju uzdržanost. Savezna vlada sebi teško da može da dozvoli još jedan spor, s obzirom na ogroman sukob u vezi azilantske politike, ali i zbog toga što je interno pod velikim pritiskom. Na govorkanja o nemačkom učešću, predsednica socijaldemokrata (SPD) Andrea Nales izrekla je jasno „ne“. Ne treba nam sada još i tako nešto, praktično se moglo pročitati na licima predstavnika vlade ovog ponedeljka.

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR: UBEDLJIVA POBEDA BORISA DŽONSONA U BRITANIJI I “BREGZIT” SRUŠIĆE EU

Pobeda Borisa Džonsona na izborima u Velikoj Britaniji i ubrzan „bregzit“ uticaće na slabljenje EU, …