Home / TEMA DANA / „Kada su Francuzi učestvovali u rušenju Gadafija u Libiji, nisu razmišljali do čega ih sve to može dovesti! Sada će morati da žanju sve što su posejali!“

„Kada su Francuzi učestvovali u rušenju Gadafija u Libiji, nisu razmišljali do čega ih sve to može dovesti! Sada će morati da žanju sve što su posejali!“

LAZANSKI

Vojno–politički analitičar iz Beograda Miroslav Lazanski smatra da Zapad nije spreman za pokretanje kopnene ofanzive protiv „Islamske države“, jer bi to dovelo do ogromnih žrtava među intervencionističkim snagama.

On tvrdi da uništavanje „Islamske države“ nije moguće bez spremnosti na podnošenje vlastitih gubitaka i da Francuska nije spremna da krene u kopnenu ofanzivu, nego jedino da nastavi sa vazdušnim udarima po ciljevima „Islamske države“, što su i do sada činili bez velikog uspeha.

„Amerikanci prvi ne žele da ‘zaglave’ u kopnenom sukobu u Siriji i Iraku. To trenutno ne želi niko na svetu. Bilo kakva intervencija takve vrste podrazumevala bi ogromne žrtve“, rekao je Lazanski za „Pres Republika Srpska“.

Lazanski kaže da je teško proceniti kako će se situacija dalje razvijati, te dodaje da je ovo izuzetno težak i komplikovan trenutak za celi svijet, sa perspektivama koje uopšte nisu „svetle“.

„Kada su učestvovali u rušenju Gadafija u Libiji, ni Francuzi ni bilo ko drugi sa Zapada, nisu razmišljali do čega ih to može dovesti. Sada vidimo da je Gadafi bio u pravu kada je govorio da je on, zapravo, bio jedina brana radikalnim islamistima da napadnu Evropu“, kaže Lazanski.

On ističe da će biti pritisaka na balkanske zemlje da snažnije kontrolišu migrante, ali je dodao da je praktično nemoguće sprečiti migrante da dođu tamo gde su naumili.

„Ko može da prekontroliše reku izbeglica koja svakodnevno prolazi ovim putem, a sigurno da među njima ima i potencijalnih terorista. Migrantsku krizu treba da rešavaju oni koji su sve ovo zakuvali“, ocenio je Lazanski.

(Srna)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …