Home / TEMA DANA / KAKO ĆE UBISTVO GRADONAČELNIKA POLJSKU PRETVORITI U PODELJENU ZEMLJU NA IVICI HAOSA

KAKO ĆE UBISTVO GRADONAČELNIKA POLJSKU PRETVORITI U PODELJENU ZEMLJU NA IVICI HAOSA

Ubistvo gradonačelnika Gdanjska Pavela Adamoviča nadvilo se nad podelama u zemlji koje su postale očiglednije nego u vreme kada se, pre tri decenije, Poljska konačno otresla komunizma.

Čoveka koji je ubio Adamoviča u nedelju tokom dobrotvornog skupa vlasti su opisale kao mentalno obolelog pljačkaša banke koji je krivio gradonačelnikovu bivšu stranku Građanska platforma za vreme koje je proveo u zatvoru.

– Ova smrt ilustruje skalu političkih tenzija koje deluju u našoj zemlji – rekao je Jaroslav Valensa, član Evropskog parlamenta i jedno vreme Adamovičev suparnik za mesto gradonačelnika.

– Ono što se dogodilo je, nažalost, rezultat političara koji ne preuzimaju odgovornost za svoje reči – dodao je on.

Adamovič (53) bio je oštar kritičar vladajuće partije Pravo i pravda (PiS). On je podržavao gej prava i zalagao se za primanje izbeglica, u suprotnosti sa ideologijom PiS. Njegovo ubistvo se smatra simptomom bolesti poljskog društva.

Gradonačelnik je bio izložen zlostavljanju provladinih medija i drugih desničarskih grupa. „Svepoljska omladina“ je, pre dve godine, Adamoviču čak odštampala umrlicu.

Jezik „fašista“

Dobrotvorni skup na kome je Adamovič učestvovao u nedelju je očiglednija meta provladinih napada.

Osnovao ga je rok muzičar Džersi Ovsijak 1993. godine. Veliki orkestar božićne dobrote (WOSP) jeste najveća nevladina dobrotvorna organizacija. Svakog januara su ulice širom Poljske ispunjene decom koja skupljaju novac i milioni Poljaka nose nalepnice crvenog srca na odeći, kao znak da su donirali finansijska sredstva.

Novac odlazi na kupovinu bolničke opreme, koju zdravstvene ustanove nisu u stanju da priušte. Ali, ova organizacija našla se na udaru kritika desničarskih grupa i same vlade. U senci Adamovičeve smrti, Ovsijak je objavio da ukida organizaciju, okrivljujući one koji su mu pretili svih ovih godina – bez reakcije policije.

Kritika se odnosila na „jezik nacizma, fašizma, pretnje“.

Političko nejedinstvo

Adamovičeva smrt je šokirala zemlju. Političari svih partija pozvali su na smirenost i uzdržavanje od politizovanja ubistva.

Ipak, tenzije su mirovale samo nakratko.

Predsednik Andžej Duda pozvao je političke vođe na sastanak povodom ubistva, ali je Građanska platforma odbila da prisustvuje. Duda je morao da odustane od ideje tihog marša u utorak u Gdanjsku, pošto su ga druge partije optužile da pokušava da politizuje Adamovičevu smrt.

– Odlučio sam da nijedan marš koji organizuje vlast nije prikladan. Svi možemo snositi posledice – rekao je Duda.

Poljaci su se većinom izolovali u neprijateljskim kampovima. Urbani liberali i desničari dobijaju vesti iz različitih izvora, retko se među sobom socijalizuju i imaju duboko suprostavljene stavove povodom pozicije svoje zemlje u Evropi i svetu. Društvene mreže su postale bojno polje – gde svako napada sa ideološke pozicije svoje partije.

Čak su i dobrotvorne organizacije politizovane, što se vidi na primeru ovog ubistva.

Jaz će se produbljivati

Poljski liberali gledaju u Donalda Tuska, bivšeg premijera i trenutnog predsednika Evropskog saveta, kao u mogućeg lidera koji bi mogao da preuzme moć od PiS u ovogodišnjim parlamentarnim i predsedničkim izborima koji se održavaju sledeće godine.

– Odbranićemo Gdanjsk i Poljsku od mržnje – izjavio je Tusk u ponedeljak uveče u pomenutom gradu.

Pristalice PiS žele da Jaroslav Kačinjski, de fakto vođa nacije, sprovede svoj program obnove zemlje zasnovan na tradicionalnim nacionalnim vrednostima, istoriji i religiji.

Koreni poljske trenutne podele potiču od 10. aprila 2010. godine, kada se avion, sa tadašnjim predsednikom Lehom Kačinjskijem i ostalim zvaničnicima, srušio dok je pokušavao da sleti u Smolensku u Rusiji. Odmah nakon te katastrofe, Poljska se ujedinila.

Ali se vremenom društvo rascepilo.

Većina je videla krah aviona kao tragičnu nesreću uzrokovanu neprofesionalnim pilotima, koji su napravili niz propusta dok su pokušavali da se prizeme po magli. Ali, pristalice PiS u tome vide zaveru Tuska sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U ponedeljak uveče, hiljade ljudi je izašlo na ulice i demonstriralo protiv nasilja. Ali, ujedinjenje koje je izazvala Adamovičeva smrt izgleda da će biti još kraćeg daha.

– Ovaj jaz neće nestati. Štaviše, produbiće se – izjavio je Marek Migalski, politički analitičar na Univerzitetu u Silesiji.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …