Home / TEMA DANA / Kakvo zlato, Ameriku trese groznica za OVIM METALOM od kojeg joj zavisi ekonomija, ali iza svega se krije i MRAČNA STRANA

Kakvo zlato, Ameriku trese groznica za OVIM METALOM od kojeg joj zavisi ekonomija, ali iza svega se krije i MRAČNA STRANA

Najmanje četiri protekle decenije rudnika kobalta skoro uopšte nije bilo u Sjedinjenim Državama. Ali, to se sada menja. Štaviše, došlo je do prave groznice za dragocenim metalom, koji je nedavno proglašen ključnim za američku ekonomiju.

Kobalt se koristi maltene u svemu, od litijum-jonskih baterija u telefonima do motora za dronove.

– Sa povećanjem cena i potražnjom za ovim srebrno-plavim mineralom, rudarske kompanije koje nikada nisu pre tragale za kobaltom – sada to rade – kaže Trent Mel, izvršni direktor kanadske firme “First kobalt”.

Ovo je jedna od nekoliko kompanija koje planiraju da traže kobalt u SAD, uključujući Ajdaho i Misuri, tokom sledećih nekoliko godina. Zajedno sa rizikom – potrebne su stotine miliona dolara za otvaranje rudnika – dolazi i potencijal za veliku zaradu.

Kobalt se prodaje po ceni od 32 dolara po pola kilograma (početkom 2011. je koštao 20 dolara). Potrošnja za ovim metalom je na putu da se uvećava 8-10 odsto godišnje, prenosi “Njuzer”.

Neki stručnjaci očekuju da će već 2022. doći do nestašice kobalta. Američki kobalt mogao bi olakšati to breme, dok se kompanije iz SAD oslanjaju na uvoz ovog metala i u sve većem broju preispituju njegovo etičko poreklo. Trenutno više od 60 odsto svetskih zaliha dolazi iz Konga, a organizacija “Amnesti internešenel” tvrdi da u rudnicima robuju deca.

Check Also

SRPSKI PATRIJARH O VLASTIMA U CG: „IZDALI SU AMFILOHIJA..“

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila …