Home / TEMA DANA / KAO GROM IZ VEDRA NEBA! NIČE RUSKA VOJNA BAZA NADOMAK AMERIKE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

KAO GROM IZ VEDRA NEBA! NIČE RUSKA VOJNA BAZA NADOMAK AMERIKE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Odluka vlasti Nikaragve, zemlje u Srednjoj Americi, da dozvole raspoređivanje ruskih trupa, brodova i vojne avijacije u toj zemlji u humanitarne svrhe podiže vojno-strateške sposobnosti Moskve i omogućava joj da razgovara sa Amerikom na jeziku koji razume, ocenjuju vojni eksperti.

Udaljenost između gradova Nikaragve i SAD vazdušnim putem je 3.112 kilometara, pa se Vašington ne plaši toliko raspoređivanja ruskih trupa u Nikaragvi, koliko moguće pojave raketnih sistema, aviona i brodova Ratne mornarice.

Sporazum između Rusije i Nikaragve bio je iznenađenje u SAD, piše The Hill. Sve ide na to da će Rusija dobiti pomorske baze u Centralnoj Americi.
Za SAD je iznenađenje bio sporazum Rusije i Nikaragve o privremenom prisustvu vojske u zemlji u humanitarne svrhe. Ovo piše američko izdanje The Hill.

Reč je o dokumentu koji stranim vojnim licima omogućava privremeni boravak u Nikaragvi u humanitarne svrhe.

Takvu dozvolu, uz Venecuelu, Honduras, Gvatemalu, Kubu, Dominikansku Republiku, Meksiko, Salvador i SAD, nedavno je dobila i Rusija. Istovremeno, vredi naglasiti da se ugovor ne odnosi samo na kopnene snage, već i na ratne brodove i avijaciju.

Ovo bi moglo biti prvo značajno pojavljivanje ruskih trupa u Centralnoj Americi. To će poslužiti kao osnova za jače rusko vojno prisustvo u Nikaragvi i šire,piše kolumnista The Hill, Stiven Blank.

Prema njegovom mišljenju, malo je verovatno da će SAD nešto plasirati u Nikaragvi, ali Rusija, Venecuela i Kuba mogu da iskoriste ovu priliku.

A ako se ruski ratni brodovi pojave u Nikaragvi, onda u budućnosti zemlje mogu da se dogovore o njihovom stalnom razmeštanju. A to može dovesti do toga da će Moskva dobiti pomorske baze u Centralnoj Americi, zaključuje autor članka.

Stiven Blank piše da je ovakav razvoj događaja bio neprijatno iznenađenje za SAD, iako je to univerzalna ruska taktika – uspostavljanje ekonomskih i vojnih veza sa zemljama u razvoju. Ipak, ovo je bilo potpuno iznenađenje za Vašington.

Rusija je uspela da razvije ovu strategiju, uprkos svojim ekonomskim ograničenjima, jer Amerika nije obraćala dovoljno pažnje na dešavanja u ovim zemljama, zaključuje kolumnista The Hill-a.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …