Home / TEMA DANA / KATASTROFA U NAJAVI: Da li je RAT arapskih zemalja već počeo…

KATASTROFA U NAJAVI: Da li je RAT arapskih zemalja već počeo…

Prekid diplomatskih odnosa Katara sa susedima iz Persijskog zaliva mogao bi taj region da košta više milijardi dolara u nerealizovanoj trgovini i investicijama.

hamas-muslimani-dzihad

Ovaj „rat“ mogao bi i da poskupi troškove zaduživanja u trenutku kada se taj region bori sa niskim cenama nafte.

Katar je, prema ocenama Rojtersa, u stanju da izbegne ekonomsku krizu koju bi mogla da prouzrokuje odluka Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina da prekinu sve veze sa Katarom, nakon optužbi na račun te zemlje da podržava terorizam.

Ipak, pojedini delovi katarske ekonomije bi pretrpeli teške posledice ako bi ovaj spor potrajao mesecima, kao što je to, na primer, katarska berza, koja je pala za više od sedam odsto.

Brzorastuća katarska avio-kompanija Katar ervejz će se, takođe, suočiti sa velikim gubicima, pošto joj je zabranjen pristup najvećim vazduhoplovnim čvorištima na Bliskom istoku.

Katarska vlada se u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine zadužuje kako kod kuće, tako i u inostranstvu, kako bi finansirala infrastrukturnu potrošnju u iznosu od 200 milijardi dolara.

Međutim, pad vrednosti katarskih obveznica sugeriše da će zaduživanje Katara poskupeti, što bi, kako ocenjuje Rojters, moglo da uspori realizaciju pojedinih projekata.

Budući da se sve članice Saveta za zalivsku saradnju (GČ) uveliko oslanjaju na izvoz nafte i gasa, one među sobom imaju slabe trgovinske i investicione veze, što bi moglo da ograniči ekonomske posledice ovog spora, navodi britanska agencija.

Emirati su najveći trgovinski partner Katara iz GČ-a, ali tek peti partner globalno gledano.

Građevinski troškovi u Kataru bi takođe mogli porasti, jer se aluminijum i drugi građevinski materijali više ne mogu uvoziti kopnenim putem.

Saudijska Arabija ukinula „Katar ervejzu“ dozvolu za rad

Saudijska Arabija ukinula je danas dozvolu za rad „Katar ervejzu“ i zatražila od tog katarskog avioprevoznika da zatvori svoju kancelariju u Rijadu u roku od 48 sati, izvestili su državni mediji.

U saopštenju, koje je prenela državna novinska agencija SPA, zatraženo je od svih putnika koji su kupili karte za Katar ervejz da pogledaju vebsajt tog avioprevoznika ili kontaktriaju putničku agenciju preko koje su kupili karte radi povraćaja novca, preneo je AFP.

„Katar ervejz“ je u ponedeljak saopštio na svom zvaničnom vebsajtu da je obustavio sve letove prema Saudijskoj Arabiji.

Sudijski avioprevoznik „Saudija“ saopštio je potom da obustavlja sve letove prema Kataru.

Ta kompanija navela je na svom Tviter nalogu da će obustaviti sve letove, bez obrazloženja odluke.

(Tanjug)

Check Also

KURTI SPREMA NOVI NAPAD! VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA ZA 48 SATI ZAŠTITI SRBE!

Obaveštajci upozoravaju da će Aljbin Kurti najverovatnije sutra ponovo poslati ROSU na sever Kosova! Naša …