Home / TEMA DANA / Kim raketom izazvao eksploziju u svetu, svi se mole da ne bude rata: Koje oružje izvlači Japan za kontraudarac? (VIDEO)

Kim raketom izazvao eksploziju u svetu, svi se mole da ne bude rata: Koje oružje izvlači Japan za kontraudarac? (VIDEO)

Eksperti smatraju da najnovije lansiranje severnokorejske rakete, koja je preletela preko severnog Japana i pala u vode Tihog okeana kod ostrva Hokaido, predstavlja dosad najprovokativniji potez Pjongjanga.

kim- dzong- un

U ranijim slučajevima kada je Severna Koreja slala rakete preko Japana, tvrdili su da nose satelite, a ovoga puta je drugi slučaj. Raketa, za koju se veruje da je „hvasong-12“, osmišljena je da nosi veliki nuklearni teret srednjeg raspona, smatraju stručnjaci.

– Ovo je izuzetno hrabar i provokativan potez koji je zabranjen po međunarodnom pravu – kazao je za BBC Džon Park iz škole Harvard Kenedi.

Rezolucijom Saveta bezbednosti UN, Severnoj Koreji je zabranjen razvoj nuklearnog i raketnog oružja.

Bivši američki ambasador u Istočnoj Aziji Kristofer R. Hil, koji je bio i američki pregovarač sa Severnom Korejom, najnoviji potez te zemlje nazvao je najozbiljnijim lansiranjem, a s njim se složio i analitičar Ankit Panda.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, koji podseća da je poslednji put 2009. godine projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan. Japanska televizija NHK javila je da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Prema navodima južnokorejske vojske, raketa je ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara. Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.

ŽESTOKE REAKCIJE

Japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod.

– Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi – rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete.

Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

Samo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja ispalila raketu, Južna Koreja je, po naređenju predsednika, održala vojnu vežbu avionskog bombardovanja. Četiri borbena aviona F15K bacila su multifunkcionalne bombe MK84 na poligon nedaleko od granice dve Koreje u Taebeku, navela je agencija Jonhap.

Južna Koreja je zapretila i da će „istrebiti“ severnokorejskog diktatora ako nastavi da ugrožava sigurnost njenih stanovnika.

MOGUĆI ODGOVOR JAPANA

Mala je mogućnost da će Japan razviti nuklearno oružje kako bi se suprotstavio pretnjama Severne Koreje i njenim balističkim raketama, rekao je nedavno stručnjak za japansku bezbednost.

Juki Tatsumi, direktor Japanskog programa Stimson centra, tink tenk organizacije iz Vašingtona, rekao je da Japan neće krenuti tim putem iz dva razloga. Prvi je psihološki jer je Japan jedina zemlja koja je pretrpela nuklearni napad, a to je prema rečima Tatsumija „nešto što se prenosi sa generacije na generaciju“.

Povrh toga, nuklearna katastrofa u Fukušimi 2011. godine ojačala je percepciju kod Japanaca da je nuklearna energija neprihvatljivo prizična.

Drugi razlog je praktičan. Čak i ako Japan sad započne sa razvojem nuklearnog oružja, vrlo je teško da će uhvati korak i postići ono što Severna Koreja već jeste.

Najveća mora Severne Koreje, možda i Kine, jeste nuklearno naoružani Japan. Ukoliko bi i Zemlja izlazećeg Sunca posedovala nuklerno naoružanje, to bi i situaciju sa Kinom dosta zakomplikovalo. Stručnjaci smatraju da bi to nateralo Kinu da revidira svoju nuklaernu doktrinu i poveća svoj arsenal.

Međutim, šta ako bi Japan imao nuklearno oružje, kako bi to izgledalo?

Japan bi mogao da uloži u mali arsenal kopnenih raketa od kojih bi svaka nosila jednu ili više nuklearnih bojevih glava. Rakete bi mogle da budu smeštene u ojačanim silosima, poput američkog Minutemana II, ili na mobilnim lanserima kao što je ruski RS-24.

Japanska interkontinentalna balistička raketa bila bi manja, i ne bi joj bilo potreban opseg i dodatno gorivo da bi stigla u Severnu Ameriku. Mogućnost da dođe do cele Kine, evropskog dela Rusije i Bliskog istoka bilo bi sasvim dovoljno.

Na kraju, Japan bi mogao da se zadovolji sa snagom od 100 balističkih raketa srednjeg dometa, od kojih je svaka opremljena sa 100 kilotonskih bojevih glava.

Jedna od najoptimalnijih i najatraktivnijih opcija za Japan bi bile podmornice sa balističkom raketom. Zbog gustine naseljenosti stanovnika u zemlji, teško bi moglo da se nuklearne rakete smeste na kopnu.

Japan bi mogao da ubedi SAD da podele podmornicu, raketu i tehnologiju bojeve glave, kao što ima dogovor sa Velikom Britanijom.

Iako je malo verovatno da će Japan krenuti da razvija nuklearno oružje, ako dođe do bezizlazne situacije, svakako će to biti jedna od prvih opcija.

SAD GURA KOREJSKO POLUOSTRVO KA „EKSPLOZIJI“

Han Tae Song, ambasador Severne Koreje u sedištu UN u Ženevi, danas je optužio Sjedinjene Američke Države da Korejsko poluostrvo guraju ka „ekstremnom nivou eksplozije“, ističući da su „žestoke kontramere“ Pjongjanga opravdane.

Međutim, ambasador nije izričito spomenuo najnovije probno ispaljivanje severnokorejskog balističkog projektila koji je danas preleteo Japan i pao u more

– Sada kada su Sjedinjene Američke Države otvoreno objavile svoje neprijateljske namere prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, sprovodeći agresivne zajedničke vojne vežbe uprkos ponovljenim upozorenjima… moja zemlja ima sve razloge da odgovori žestokim kontramerama, ostvarujući svoje pravo na samoodbranu – rekao je Han u obraćanju na konferenciji UN o razoružanju.

– Sjedinjene Američke Države treba da budu u potpunosti odgovorne za katastrofalne posledice koje će to doneti – rekao je ambasador.

Pogledajte video:

(Telegraf)

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO VUČIĆEV PLAN: NUDI SE ZAPADU DA POHAPSI SVOJE KRIMINALCE I SPASE SEBE! (VIDEO)

– Slučaj privođenja Slaviše Kokeze, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, bliskog prijatelja i dugogodišnjeg saradnika Aleksandra …