Home / TEMA DANA / KINA ŠOKIRALA AMERIKU I NATO: Kineska vojska izvela neočekivani potez..!

KINA ŠOKIRALA AMERIKU I NATO: Kineska vojska izvela neočekivani potez..!

Američka vojna špijunaža otkrila je da je Kina na sporna ostrva u Južnom kineskom moru instalirala – po SAD i njihove namere – „krajnje opasno oružje“.

Sasvim konkretno, tvrdi da je Kina na sporna ostrva u arhipelagu Spratli postavila protivbrodske krstareće rakete i zenitne raketne sisteme.

Telekanal CNBC , koji se pozvao na izveštaje američke vojne špijunaže, sve se izdogađalo tokom poslednjih 0 dana a krstareće i zenitne rakete se već nalaze na rtovima Sabi, Masčif i Fajeri-Kros.

Reč je o protivbrodskim krstarećim raketama YJ-12B, koje uspešno gađaju nadvodne ciljeve u prečniku od 550 kilometara i o zenitnim raketnim sistemima HQ9B, čiji je domet oko 300 kilometara.

Wall Street Journal navodi i da je kineska armija na spornim ostrvima postavila i opremu za radioelektronsku borbu koja će ugrožavati američke vojne komunikacije i radare.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je ovim povodom objavilo da vlada u Pekingu ima neosporiva prava na arhipelag Spratli, a samim tim i da na tim ostrvima postavlja vojnu tehniku po svom nahođenju.

Kina od 2013-te nasipanjem zemlje povećava teritoriju spornih ostrva, čak i pravi sasvim nova.

Sada već ima sopstvene vojne objekte na svim Parselskim ostrvima i arhipelagu Spratli.

Amerikanci tvrde da kineska armija već ima 27 utvrđenih tačaka u Južnom Kineskom moru. Takođe: da je unutar njegove akvatorije stvorila „strateški trougao“.

Belu kuću i Pentagon ne brine, međutim, primarno sudbina samih ostrva. Oni su računali da će im u sudaru sa Kinom mornarica biti možda najjači adut i da će uvek moći da se primakne kontinentalnoj Kini. A sada – sa 27 utvrđenih tačaka u Južnom kineskom moru – američka ratna flota više nema prolaz prema kineskim obalama. Jer, od ostrva Spratli do njih ima oko 1.200 kilometara.

Pentagon će odsad teško moći i da neopaženo prebacuje pomorske snage prema Severnoj Koreji koja ima sve razloge da zazire od 3-6 grupa američkih udarnih brodova na čelu sa nosačima aviona.

Pekin je primenio staro pravilo: što je dalje prva linija odbrane – to bolje.

A što je za Kineze najvažnije: sporna ostrva su već faktički postala njihovi nepotopivi nosači aviona.

Ta ostrva dobiće uskoro i dve pomorske vojne baze. Ovo je utoliko važnije jer Kina razarače i fregate bukvalno „štancuje“.

Njena ambicija je uspostavljanje pariteta sa Sjedinjenim Državama na Pacifiku i u Indijskom okeanu.

Američki admiral Filip Dejvidson, koji ima sve šanse da dođe na čelo Pacifičke komande SAD, upozorio je svoje:

„Sa bazama na spornim ostrvima, Kina će svoj uticaj proširiti hiljade milja na jug, a i u dubinu Pacifika. Ukratko, Kina postaje sposobna da kontroliše Južno Kinesko more pri svakom mogućem scenariju vojnog konflikta sa SAD“.

Američka glavna zapadnopacifička vojna baza (na Okinavi) uveliko je u dometu kineskih balističkih raketa, pa neki vojni eksperti procenjuju da Peking već ima neke prednosti nad SAD u tom delu sveta.

Amerikanci, kako tvrde, nemaju čime da pariraju vojnim potencijalima Kine na spornim ostrvima. Jedino im preostaje da povećaju broj ratnih brodova oko njih, a to traži i – i vreme i novac.

Sjedinjene Države su i na Pacifiku i u Indijskom okeanu sve donedavno imale trostruku nadmoć nad Kinezima. A sada se odnos snaga uveliko približava – paritetu…

(Fakti)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …