Home / TEMA DANA / KINESKA VOJSKA SPREMNA ZA RAT! AMERI UPOZORENI DA NAPUSTE JUŽNOKINESKO MORE, U SUPROTNOM.. (VIDEO)

KINESKA VOJSKA SPREMNA ZA RAT! AMERI UPOZORENI DA NAPUSTE JUŽNOKINESKO MORE, U SUPROTNOM.. (VIDEO)

Kineskoj vojsci je naređeno da ostane u pripravnosti i da preduzme sve neophodne mere za zaštitu nacionalnog suvereniteta nakon što su američki ratni brodovi ušli u Južnokinesko more u ponedeljak.

Prema rečima pukovnika Li Huamina, portparola Južne komande Narodne oslobodilačke vojske, njihove snage upozorile su dva američka razarača da napuste Južnokinesko more. Geng Šuang, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, izrazio je snažno nezadovoljstvo Kine i čvrsto protivljenje ponašanju američkih razarača na konferenciji za novinare u ponedeljak. Ponašanje je narušilo suverenitet Kine, narušilo mir i stabilnost u regionu, istakao je on.

Kina povećava i proširuje svoj najveći nosač aviona

Nadogradnja prvog kineskog nosača aviona u punom je zamahu, prema satelitskim snimcima koje je dobio i analizirao američki tink tenk. Prema nekim informacijama, pretpostavlja se da je nadogradnja i proširenje nosača aviona već pri kraju, ali to se još uvek pouzdano ne zna. Slike iz aprila, koje je Rojtersu dostavio Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu, otkrivaju značajnu nedavnu aktivnost tokom proteklih šest meseci na velikom plovilu u brodogradilištu Jiangnan nadomak Šangaja.

Kina nije formalno potvrdila da gradi treći nosač, uprkos nedavnim naznakama u državnim medijima, a vremenski raspored i opseg njenog programa ostaju državna tajna. Pentagon je prošle sedmice saopštio da je posao počeo, ali do sada se nisu pojavile nikakve slike. I azijske i zapadne vojske, kao i regionalni bezbednosni analitičari, traže informacije o nosaču aviona, za koji se očekuje da će biti prva velika, moderna platforma Kine koja će moći da vodi čitav niz operacija lovačkih grupa.

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …