Home / TEMA DANA / Kineski „Global Times“ objasnio zašto su SAD poslale u Ukrajinu raketni sistem „Himars“ i šta će se dogoditi

Kineski „Global Times“ objasnio zašto su SAD poslale u Ukrajinu raketni sistem „Himars“ i šta će se dogoditi

Američki višecevni raketni sistemi HIMARS, koje će Vašington isporučiti Kijevu, neće imati uticaja na razvoj ukrajinske krize, smatra autor članka u kineskom listu Global Times.

„Sjedinjene Države prenose sisteme Ukrajini samo da bi demonstrirali svoju poziciju. MLRS (Multiple Launch Rocket System)  neće pomoći da se pobedi, i strane bi to trebalo da razumeju“, primetio je analitičar.

On je pozvao da se ne precenjuje moć ovog oružja, dodajući da ukrajinska vojska nije obučena za rad i da ne zna kako da ga koristi.

Dan ranije, zamenik američkog sekretara za odbranu Kolin Kal rekao je da novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključuje četiri sistema HIMARS sposobna da gađaju ciljeve na udaljenosti do 80 kilometara.

U Vašingtonu su rekli da su obezbedili obećanje kijevskih vlasti da neće koristiti MLRS za gađanje ciljeva u Rusiji .

Volodimir Zelenski je zauzvrat javno potvrdio postojanje takvog sporazuma. Istovremeno, poslanik Vrhovne rade Jegor Černjev dozvolio je granatiranje ruskih objekata, a ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink rekla je da Sjedinjene Države nemaju nameru da regulišu domet gađanja isporučenih raketnih sistema.

Kako je naglasio stalni predstavnik Rusije Vasil Nebenzja , bilo koje vojne zalihe, bez obzira na to kako ih Vašington opisuje, povećavaju rizik od direktnog sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …