Home / TEMA DANA / Kineski potez biće katastrofa za SAD: Amerika će biti lišena većine oružja!

Kineski potez biće katastrofa za SAD: Amerika će biti lišena većine oružja!

Potreban je samo jedan mali korak da Kina liši SAD oružja. Štaviše, ako Kinezi donesu takvu odluku, prestaće da lete i američki avioni, sigurni su analitičari Foks njuza.

SAD zavise od snabdevanja retkih zemnih metala iz Kine. A ako Peking odluči da prekine ove isporuke, Amerikanci će ostati bez oružja. Analitičari Fok Nevs-a iznose ovu prognozu:

Bez ovog resursa, avioni će prestati da lete, tenkovi će stati, a vojska može imati problema u komunikaciji, navodi se u materijalu.

U stvari, ne samo da države zavise od snabdevanja iz Kine. Peking, u principu, kontroliše do 90 odsto svetske ponude retkih zemnih metala. U Sjedinjenim Državama ovi resursi se praktično ne rudare, jer zemlja ima strogo ekološko zakonodavstvo.

Međutim, metale koriste američki proizvođači za sklapanje borbenih aviona F-35, tenkova M1 Abrams i raketa zemlja-vazduh.

Pentagon trenutno ima rezerve sirovina za najviše godinu dana, kaže senator Tom Koton. Tako SAD insistiraju da nacionalna bezbednost Sjedinjenih Država danas zavisi od Kine.

Mora se reći da su SAD odavno u svojim zvaničnim dokumentima označile Kinu kao protivnika.

O konfrontaciji sa Kinom pre neki dan je govorio i američki državni sekretar Entoni Blinken. On je insistirao da Peking predstavlja „ozbiljan dugoročni izazov“ međunarodnom poretku.

Drugim rečima, SAD bi želele da moćna Kina nestane sa mape sveta. Međutim, ovom snu nije bilo suđeno da se ostvari, iako se pokušaji slabljenja Nebeskog carstva zaista i čine – provokacijama sa Tajvanom.

SAD su isto planirale i u ukrajinskom pravcu, pokušavajući da oslabe Rusiju.

(Webtribune.rs)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …