Home / TEMA DANA / KINESKI PREDSEDNIK IZDAO NAREDBU TRUPAMA DA SE SPREME ZA RAT

KINESKI PREDSEDNIK IZDAO NAREDBU TRUPAMA DA SE SPREME ZA RAT

Kineski predsednik Si Đinping posetio je vojnu bazu u južnoj provinciji Guangdong i pozvao tamošnje trupe da ulože “svu svoju energiju u pripremu za rat”.

CNN pozivajući se na navode kineske državne novinske agencije Sinhua navodi da je kineski predsednik poručio vojnicima da “budu u stanju visoke pripravnosti” i pozvao ih da budu “apsolutno lojalni, čisti i pouzdani“.

Inače, vojna poseta je usledila dok tenzije između Kine i SAD, koje, kako CNN piše, ostaju na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija, a nesaglasja oko Tajvana i pandemije koronavirusa stvaraju oštre podele između Vašingtona i Pekinga.

Bela kuća ranije je izvestila da namerava da proda tri kontingenta oružja Tajvanu, ali se zasad čeka odobrenje američkog Kongresa.

U oštrom odgovoru iz Pekinga, portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Lijian pozvao je Vašington da “odmah otkaže sve planove prodaje oružja Tajvanu” i prekine sve “američko-tajvanske vojne veze”.

Iako Tajvan nikada nije bio pod kontrolom kineske vladajuće Komunističke partije, vlasti u Pekingu insistiraju na tome da je demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni deo njihove teritorije, s tim što je sam Si Đinping odbio da isključi vojnu silu da ga zauzme ako je potrebno.

(CNN)

Check Also

UDARNO! DR ŠEVARLIĆ PREDVIĐA DOLAZAK VELIKE NEVOLJE..! (VIDEO)

Dolazi nam glad i nestašice, koje se veštački izazivaju na globalnom nivou, a seljaci u …