Home / TEMA DANA / KINEZI UPOZORILI KIJEV- IZGUBIĆETE ODESU ZA NEKOLIKO DANA! RUSIJA IMA JEZIV PLAN!

KINEZI UPOZORILI KIJEV- IZGUBIĆETE ODESU ZA NEKOLIKO DANA! RUSIJA IMA JEZIV PLAN!

Ukrajina neće imati dovoljno mogućnosti da zaštiti Odesu u slučaju oružanog sukoba sa Rusijom, ocenjuje kineska agencija Sohu

Ako se Ukrajina usudi da započne rat protiv Rusije, suprotstaviće joj se ne samo kopnene snage ruske vojske, koje su trenutno okupljene u blizini ukrajinske granice, već i veliki desantni brodovi ruske mornarice, koji su prošle nedelje napustili Baltičko more, nakon čega su otišli ​​na vežbe u Sredozemlje.

Ako dođe do sukoba, brodovi će se sigurno pridružiti snagama ruske Crnomorske flote kako bi zajednički izvršili desant na strateški važno mesto za Kijev – Odesu i Odesku oblast, ocenjuje Sohu.

Kijev je zato kod Odese rasporedio dobro opremljenu i iskusnu 28. mehanizovanu brigadu koja je trenutno na položaju u selu Černomorsk na periferiji Odese. Tokom proteklih 8 godina, delovala je u zoni fronta Donbasa, ali je nedavno je prebačena na obalu radi protivpodmorničkih operacija.

Pored glavnih borbenih tenkova T-64 i borbenih vozila pešadije BMP-2, poseduje i razne samohodne artiljerijske jedinice, vučne protivtenkovske topove i raketne bacače BM-21 Grad. Tu su i bespilotne letelice američke i turske proizvodnje.

Teoretski, ove snage mogu biti dovoljne da se odupru ruskom iskrcavanju. Nakon što su ih obučavali stručnjaci iz NATO-a, nivo obuke ukrajinskih vojnika je značajno porastao. Međutim, teorija i praksa, imaju tendenciju da protivreče jedna drugoj, procenjuju Kinezi.

Problemi za Ukrajinu

Teritorija koju ova mehanizovana brigada mora da štiti je prevelika. Ruska vojska može da se iskrca gotovo bilo gde na crnomorskoj obali Ukrajine, a u trenutku kada se izvrši desant, ukrajinska vojska će morati da se suoči sa ozbiljnim bombardovanjem ruskih aviona stacioniranih na Krimu.

Biće praktično nemoguće za Oružane snage Ukrajine da se izbore sa tim – danas je njen sistem protivvazdušne odbrane, koji se u potpunosti sastoji od zastarelih instalacija sovjetske proizvodnje, previše

neefikasan. Pored činjenice da je ukrajinska kopnena brigada ranjiva na rusku avijaciju, vredi napomenuti da je u slučaju rata malo verovatno da će moći da računa na pomoć drugih borbenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, Rusija će moći značajno da pojača svoje snage iskrcavanjem sve većeg broja vojnika. To znači, rezimiraju autori Sohua, da će Ukrajina izgubiti Odesu za par dana, nakon čega će ruska vojska nastaviti napredovanje u drugim pravcima i konačno uništiti ukrajinsku vojsku.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …