Home / TEMA DANA / Ko je MISTERIOZNI MILIJARDER koji planira da napravi ZEMLJOTRES u američkoj politici..?!

Ko je MISTERIOZNI MILIJARDER koji planira da napravi ZEMLJOTRES u američkoj politici..?!

Novi izveštaji o skandalu u vezi sa „Kembridž analitikom“ ponovo su u fokus medija doveli jednog od njenih najvećih donatora – misterioznog milijardera Roberta Mersera.

Merser (71) obogatio se vođenjem hedž fonda „Renaissance Technologies“ i donirao je milione za kampanju Donalda Trampa.

„Vašington post“ ga je svrstao u 10 najuticajnijih milijardera u politici. On je zapravo jedna od ključnih figura koja je zaslužna za pobedu Donalda Trampa iako se o njemu nedovoljno piše.

Kembridž analitika

Oko 15 miliona je investirao u „Kembridž analitiku“, kompaniju optuženu da je zloupotrebila podatke korisnika „Fejsbuka“ upravo u predizbornoj kampanji 2016. godine.

Merser je doktor kompjuterskih nauka i bio je pionir u razvoju veštačke inteligencije, a kasnije je svoje znanje iskoristio da pravi algoritme za trgovinu koji su njemu i njegovim klijentima doneli milione.

Merser je takođe donirao i kampanji za Bregzit i ponudio analitičke usluge Najdželu Faražu.

Prema pisanju „Tajmsa“, Merser se u 2013. godini prvi put povezao sa britanskom firmom za analitiku podataka „SCL Group“, čiji je deo „Kembridž analitika“, kada se složio da pomogne u finansiranju pilot projekta, vrednog 1,5 miliona dolara, za anketiranje glasača i testiranje psiholoških poruka u guvernerskoj trci u Virdžiniji.

Iako je tada kandidat republikanaca izgubio od demokrate, Merser je video mogućnosti ove tehnologije i pristao je da i dalje ulaže u nju.

Početkom 2014. godine Merser je uložio 15 miliona dolara za stvaranje „Kembridž analitike“, a jedan od glavnih ljudi u njoj je postao Stiven Benon.

Brajtbart

Zajedno sa ćerkom Rebekom, Merser je podržao brojne konzervativne pokrete, jedan je od najvećih donatora Republikanske stranke, a bez njega ne bi bilo ni najpoznatijeg alternativno ultradesničarskog sajta „Brajtbart“ gde takođe sarađuje sa Benonom.

Ovaj sajt je postao veoma popularan među konzervativcima, ali i belim supremacistima. Namenjen je radničkoj klasi belih muškaraca hrišćana koji se osećaju ugroženim u Americi od strane vlade, migranata, pripadnika drugih religija, feminista..

Međutim, u novembru prošle godine Merser je objavio da će napustiti poziciju izvršnog direktora u „Renaissance Technologies“ i prodao je svoje akcije u „Brajtbartu“ svojim ćerkama.

Teorije zavere

Jedan od njegovih navodnih ciljeva je da potpuno promeni Republikansku partiju.

– On mrzi republikanski establišment – rekao je Patrik Kadel, nekadašnji anketar Demokratske partije i honorarac koji je radio i za Mersera.

Ovaj milijarder ima i veliku kolekciju oružja, među kojima su istorijski primerci, ali i automatske puške.

Merser je ranije kritikovan i zbog podrške brojnim teorijama zavera u vezi sa Bilom i Hilari Klinton i njihovom umešanošću u ubistva i krijumčarenje kokaina.

Finansirao je i institut „Heartland“ koji promoviše negiranje klimatskih promena. Takođe on je dosta novca uložio u Centar za istraživanje medija koji ima za cilj da uništi mejnstrim medije.

Inače on gotovo nikad ne daje izjave ni intervjue za medije i retko se viđa u javnosti. Koliko zapravo ima novca? To niko ne zna, ali se zna da je vlasnik nekoliko jahti.

Check Also

BIVŠA MINISTARKA ZDRAVLJA I POSLANICA ZATRESLA SRBIJU: BROJ UMRLIH LEKARA U SRBIJI NAJVEĆI U REGIONU JER SU PRIMILI „IMUNIZACIONO“ SREDSTVO! (VIDEO)

Gost emisije bila je prof. dr Nada Kostić bivša ministarka zdravlja u Vladi Srbije. Gospođa …