Home / TEMA DANA / KORISTE GA U TAJNOSTI ŠIROM SVETA: NOVO AMERIČKO SMRTONOSNO ORUŽJE UBIJA METE, ALI NE EKSPLODIRA!

KORISTE GA U TAJNOSTI ŠIROM SVETA: NOVO AMERIČKO SMRTONOSNO ORUŽJE UBIJA METE, ALI NE EKSPLODIRA!

Američka Centralna obaveštajna agencija i vojska koristile su novi tip projektila tokom nekih udara dronovima proteklih godina, a ono što ih čini jedinstvenim je to što ovi projektili ne eksplodiraju. Naime, umesto eksplozije, oni sadrže oštrice koje pogađaju mete iz vazduha.

Novi projektil, za koji javnost danas prvi put čuje da uopšte postoji, nazvan je R9X i varijanta je “Helfajera”. Ali, za razliku od njega, R9X je dizajniran sa šest dugih sečiva koja se pojavljuju trenutak pre udara projektila.

Insajderi su R9X nazvali “leteći ginsu”, što je marka noža. Ovaj projektil ne sadrži bojeve glavi, a cilj ovog oružja je da se smanje nepotrebne žrtve i ubije samo ona osoba koja je targetirana na prvom mestu.

Novinari već još od početka 2017. spekulisali da američka vojska ima novu vrstu oružja, kad su se pojavile fotografije nakon smrti lidera Al Kaide, Abua Kajra al Masrija u Siriji. Egipatski terorista putovao je u automobilu, koji je na sveopšte iznenađenje ostao netaknut kad ga je CIA pogodila projektilom iz bespilotne letelice.

Krov Masrijeve “Kije” je bio uništen, a novinar Tajler Rogovej je tada izvestio da je automobil “bukvalno imao rupu probušenu na krovu bez znakova velike eksplozije”. I drugi terorista, Džamal al Badavi, je možda bio ubijen novim projektilom u Jemenu, u januaru ove godine. Projektil R9X korišćen je do sada najmanje pet puta širom sveta, uključujući Siriju, Libiju, Irak, Jemen i Somaliju. Američko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove navode.

Kako prenosi “Gizmodo”, R9X je razvijen pod administracijom bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, kako bi se smanjile civilne žrtve. Vojska ga razvija najmanje od 2011. godine. Aktuelni predsednik Donald Tramp je opozvao napore da se ograniče civilne žrtve i čak je ukinuo meru prijave civilnih smrti izazvanih dronovima iz Obamine ere.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …