Home / TEMA DANA / KOSOVSKO KLJUČANJE: NAPETO MEĐU SRBIMA POSLE UPADA ROSU, HRANA I LEKOVI NA IZMAKU…

KOSOVSKO KLJUČANJE: NAPETO MEĐU SRBIMA POSLE UPADA ROSU, HRANA I LEKOVI NA IZMAKU…

Nakon upada jedinica ROSU na sever KiM, hapšenja i protesta Srba, povlačenja sprske robe sa rafova, ali i pretnji i ucena, u južnoj srpskoj pokrajini se i danas oseća nelagoda i strah, a zabeležen su i novi incidenti.

Iako prištinske vlasti jučerašnje „ključanje“, koje se rezultiralo hapšenjem četvorice Srba objašnjavaju istragom za ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića, maltretiranje građana srpske nacionalnosti se dešava na skoro svakom koraku, i ne samo da su im ugrožena osnovna prava da dođu do hrane i osnovnih životnih potrepština, već ih dodatno ugrožavaju pretnjama kojima seju strah.

Tako su danas dvojica Albanaca pištoljem pretili bratu i sestri srpske nacionalnosti. Incident se, kako je prenela TV Prva, dogodio kada su Danijela i Danijel Miladinovića iz Donje Brnjice kod Prištine, čekali u automobilu majku da se iz Prištine vrati sa posla.

Incident je zabeležen i u Kososkoj Mitrovici. Četvorica muškaraca kosovskih registarskih oznaka provocirala su srpske novinare koji čekaju da se završi vanredno zasedanje Kriznog štaba, a potom je jedan i pljunuo u njihovom pravcu.

Prethodno je zabeležen incident sa „lomačom“ za srpske proizvode. Naime, grupa žitelja Dečana, među kojima su bili i albanski političari, zapalila je usred bela dana na trotoaru domaće srpske proizvode! Meštani Kačanika dan pre su napravili lomaču i snimili kako na njoj spaljuju srpske proizvode.

Kako javlja „KoSSev“, kosovska policija je uhapsila i nekoliko građana u centru Prištine, koji su na Trgu Skenderbeg takođe palili neke od srpskih proizvoda.

Osmočasovno maltretiranje doživela je sinoć grupa vernika i humanitaraca iz Beograda, koja je krenula u manastir Visoki Dečani, gde prisustvuje obeležavanju ktitorske slave ovog manastira. Iako su posetu uredno najavili, oni juče nisu nisu mogli da uđu na Kosovo preko administrativnog prelaza Jarinje, uz obrazloženje da nije bezbedno da putuju bez pratnje. Međutim, tu pratnju su dobili u kasnim večernjim časovima, nakon čega su nastavili putovanje. U međuvremenu je jednoj od putnica pozlilo, pa je morala da interveniše bolnička ekipa.

Carisnke stope povećane za 100 odsto koje je takozvano Kosovo uvelo za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dovele su do povećanja tenzija na relaciji Beograd-Priština, a situacija je dodatno zaoštrena jučerašnjim upadom pripadnika specijalne kosovske jedinice ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenjem četvorice Srba.

Sklanjaju robu, prave se zalihe

Tokom jučerašnjeg dana, širom Kosova i Metohije inspektori su nastavili sa uklanjanjem robe iz Srbije, čije deklaracije, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim Ustavom.

Opština Priština je potvrdila da su inspektori u akciji uklanjanja robe iz Srbije na čijim deklaracijama piše: „Kosovo i Metohija“, „Kosovo UNMIK“ ili „Kosovo 1244“, kao i drugi nazivi koji, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim ustavom. Navodi se i da će ta akcija biti nastavljena u svim prištinskim prodavnicama i narednih dana, preneli su mediji.

U strahu od nestašice osnovnih životnih namirnica, nakon odluke Prištine da poveća takse na srpske proizvode za 100 odsto, građani Kosovske Mitrovice najviše kupuju brašno, ulje i mleko i prave zalihe, kažu prodavci u mitrovačkim marketima.

S druge strane, roba široke potrošnje iz Srbije još uvek se nalazi na trgovinskim rafovima na Kosovu i Metohiji, čemu svedoči i to da se u najvećem tržnom centru u južnoj Mitrovici mogu videti srpski proizvodi.

Check Also

ŠOKANTNE TVRDNJE KRIMINOLOGA: VLAST UBACILA NAVIJAČE DA IZAZOVU INCIDENTE, KAKO BI UGUŠILA PROTESTE IZNUTRA

Cilj vlasti je da izazove incidente da bi mogla da okrivi organizatore za nasilje i …