Home / TEMA DANA / KOSTA ČAVOŠKI O ŠOKANTNIM POLITIČKIM TAJNAMA KOJE SE SPROVODE U SRBIJI I REPUBLICI SRPSKOJ (VIDEO)

KOSTA ČAVOŠKI O ŠOKANTNIM POLITIČKIM TAJNAMA KOJE SE SPROVODE U SRBIJI I REPUBLICI SRPSKOJ (VIDEO)

Lično mislim da je mural Ratka Mladić sasvim na svom mestu, da general Mladić to zaslužuje, on je slavni vojni komandant.

To je strašan čin da se njegov mural ošteti i eventualno izbriše, rekao je profesor Pravnog fakulteta u penziji i akademik Kosta Čavoški, gostujući u emisiji reč produkcije Helmkast.

Upitan da li je slučajno to što se napad desio samo tri dana nakon iznenadne smrti muftije Muamera Zukorlića, te da li neko time potpaljuje bude baruta u Sandžaku i BiH, rekao je da to ne zna, ali je uverenja da napad na mural „orkestrirale strane ambasade i njihove službe koje drže nevladine organizacije“, te da su „procenile da nešto treba vidno učiniti čime bi se narušio mir i doveo u pitanje taj mural“.

On ne veruje da je sve bilo tako spontano.

Doveli su kamere – Sve je bilo režirano od stranih službi

– To što je baš u tom trenutku bilo i kamera, to znači da je to unapred uglavljeno i da je to neko organizovao. Mislim da je to iz jednog centra poteklo, a da su onda našli ljude koji će iz uverenja ili možda za novac, taj mural da prekriju krečom ili oštete jajima, ili na drugi način naruše – istakao je Čavoški.

Upitan šta mislio o tome što Aida Ćorović nije otišla u Novi Pazar da skine tablu Aćif efendiji, on kaže:

– Zašto bi ona to radila kada je za nju on velik i slavan čovek. Kao što je za nas Ratko Mladić velik i slavan čovek. I kao što mi poštujemo tog njenog muslimana, koji je nešto učinio za Bošnjake, tako i ona treba da

poštuje Ratka Mladića koji je nešto učinio za Srbe u BiH – naglašava sagovornik Helmkasta.

Šmit je samo figura

Čavoški je ukazao da odluka Valentina Incka da proglasi krivičnim delom negiranje navodnog genocida u Srebrenici, nije ni zakonita ni legitimna, bez obzira u kom je statusu on bio, odnosno bez obzira da li je bio ili nije bio u ostavci.

– Tu pravo nije zapravo relevantno, da li je bio u ostavci ili nije bio u ostavci. Očigledno on za to uopšte nije imao ovlašćenje. Jer to su takozvana Bonska ovlašćenja, koja uopšte nisu utvrđena ni Dejtonskim ustavom, niti bilo kakvom odlukom Saveta bezbednosti – objasnio je akademik Čavoški.

On je rekao da je na to Visokog predstavnika ovlastilo jedno „samovlasno telo“.

– Savet za primenu mira je njega na to ovlastio u Bonu. I on po tim ovlašćenjima postupa – rekao je Čavoški.

Prema njegovim rečima nakon što su Kina i Rusija odbacile legalnost i legitimnost Kristijana Šmita kao Visokog predstavnika, on više nema nikakvu moć.

– Slabost Visokog predstavnika je u tome što može donositi bilo kakve odluke, a da se to ne sprovede. Ranije je imao vojsku Atlantskog pakta na terenu. Onda je uspeo da slomi volju srpskih zvaničnika, mnoge uputi u zatvor ili u Hag i da ih natera da kopaju grob sami sebi i Republici Srpskoj. Kao kod promene Ustava Republike Srpske – kazao je Čavoški.

On je naglasio da je najvažnije sada da Republika Srpska prestane da primenjuje bilo kakve zakone koje su donosili visoki predstavnici, i da, kako je rekao „unapred stavi do znanja da bilo kakvu novu odluku neće primenjivati“.

– I samim tim on postaje puka figura. Nedelotvoran. A onda, to je Dodik odavno najavio, ali nikako da izvrši, a to je da će vratiti sve izvorne nadležnosti Republike Srpske. Po izvornom Dejtonskom ustavu Republika Srpska je imala svoju vojsku i graničnu službu. Sve je to ukinuto, Republika Srpska je raščerupana, a to nije donosio samo Visoki predstavnik time što je donosio zakone, nego je i time što je čak i menjao Ustav Republike Srpske – naglasio je akademik Čavoški.

O Vučiću

Govoreći o politici predsednika Aleksandra Vučića, on je rekao da se „ničem dobrom od Vučića ne možemo nadati po pitanju nacionalne politike“.

– Zato mislim da javnost treba da mu uskrati svako poverenje. I njemu i njegovoj stranci. I njegovim prišipetijama iz SPS – kategoričan je Čavoški.

Šta je Đilas obećao Amerikancima?

Kako je istakao, jednako je sumnjičav i prema Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću i Borku Stefanoviću. Podsetio je da je Đilas bio na razgovorima sa Eskobarom u SAD, ali da o sadržini razgovora nije obavestio javnost.

– NJega su pre svega pitali kakav je njegov stav prema Kosovu. To prvo pitaju Amerikanci. I njegov stav mora biti blaži od Vučićevog stava. A to može biti samo ako, ne daj Bože, obeća da će i „de jure“ priznati Kosovo i Metohiju, da će KiM ući u Ujedinjene nacije kao članica – upozorio je on.

Kako su to prema rečima Čavoškog „Rusija i Kina izvele vešt potez“, i šta je njihov potez koji će označiti kraj, možete poslušati u emisiji.

(helmcast,pravda.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …