Home / TEMA DANA / KOSTA ČAVOŠKI: Sve je dao, jedino je OVO OSTALO a i to će morati uskoro.. (VIDEO)

KOSTA ČAVOŠKI: Sve je dao, jedino je OVO OSTALO a i to će morati uskoro.. (VIDEO)

U emisiji Intervju na Balkan.info portalu kod voditelja Aleksandra Pavkovića, gost je bio akademik Kosta Čavoški, član SANU i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Profesor Čavoški je na samom početku komentarisao „briselski sporazum“:

„Ja sam, u prvom trenutku kad je Tadić počeo da pregovara to nazvao izdajom. Pa kad je sklopio one ugovore koji su pretočeni u uredbe, onda sam to nazvao veleizdajom. A onda kad su Dačić i Vučić počeli da pregovaraju, zajedno dok je Dačić bio premijer a ovaj podpresednik i kasnije, kad je Vučić sam pregovarao, ja sam to nazvao – veleizdaja u višestrukom povratu.

O čemu se tu uopšte radi… Ja ne znam kako se uopšte tu može pregovarati sa nekom kvazidržavnom tvorevinom, samozvanom državom, koju mi ne priznajemo? Drugo, kakva je ta vrsta akata koji se zaključuju?

Svojevremeno je Ustavni sud, koji je tri uredbe proglasio neustavnim, to je uredba o zemljišnim knjigama, o priznavanju diploma i o katastru, ali nažalost nije onu najvažniju, četvrtu uredbu kojom se ustanovljavaju granični prelazi  i arbanasima dopušta da naplaćuju carinu, a carina je isključivo državni prihod centralne vlasti.

Dakle, to poslednje nije proglašeno neustavnim, ali je Ustavni sud kad je ono prethodno proglašavao, zaključio da nije reč o nikakvim pravnim aktima, a kamoli međunarodnim ugovorima, nego samo o političkim aktima koji predstavljaju neke stepenice u pregovorima, a da će onda to biti rešeno nekakvim ustavnim zakonom o posebnom statusu Pokrajine Kosovo i Metohija.

Međutim Vučić, koji je inače bio dobar pravnik ja sam se baš vratio na fakultet kad je on završavao, bio je odličan student iako nije naravno bio među onim najboljima, on je nekoliko puta napravio jednu otvorenu grešku rekavši da su to međunarodni ugovori i da arbanasi kao ta samostalna država ne poštuju ugovore koje su zaključili.

Ako su to međunarodni ugovori, po našem Ustavu oni bi morali podlegati kako to u Ustavu piše – potvrdi, odnosno ratifikaciji. Taj se izraz koristi u međunarodnom javnom pravu, što nije učinjeno. Dakle, on je morao te akte, te ugovore da dostavi Narodnoj skupštini, da zahteva od skupštine da te ugovore prihvati ili odbaci, i ukoliko ih prihvati da ih objavi u Službenom listu.

Do sada nijedan od tih ugovora nije objavljen, nego se do tih ugovora dolazilo tako što su ljudi koji se u to razumeju, a to su činili za mene oni koji su za mene radili u DSS-u, ulazili u veb-sajt kosmetske vlade i tamo nalazili taj ugovor na engleskom jeziku. I onda smo mi, zapravo te ugovore ne samo komentarisali, nego i pisali predstavke Ustavnom sudu zahtevajući da se ti ugovori proglase neustavnim.

Dakle, kao što vidite, on nastavlja s tom praksom i onda se čudi zašto bi oni to poštovali kad i sam Ustavni sud nije utvrdio da su međunarodni ugovori.

Ono što je tu najgore, u šta se mi ovde sada uveliko uveravamo, jeste činjenica da je on (počev od Tadića, pa kasnije), upuštao se u pregovore sa arbanasima, neprestano im popuštao, činio grdne ustupke, i jedino što je zauzvrat dobio to je ta Zajednica srpskih opština (ZSO) koja nikad nije osnovana, a da zapravo ništa zauzvrat i nije mogao dobiti. I sad, kad je sve to učinio, i kad je jedino preostalo da i formalno prizna suverenost i nezavisnost te samozvane države kosmetskih arbanasa, on kaže – sad je potreban kompromis.

Pazite, taj kompromis je bilo mnogo lakše zaključiti dok ništa nije pregovarano. Dakle, pre onih prvih pregovora koje je učinio Boris Tadić, preko onog svog B.Stefanovića potrčka iz Ministarstva spoljnih poslova, i tada se s njima moglo sveobuhvatno pregovarati, nešto im možda i dati, ali ono ključno ne dopustiti. A sad, kad je sve dao, ostalo je još samo da prizna tu samozvanu državu.“

Akademik Čavoški je i za javnu raspravu, koja je ovim povodom bila u SANU, kao pravnik napisao:

„Posle svega što je učinio nema nijednog jedinog koraka koji bi kao bio kompromis pre formalnog priznanja, jer je sve praktično uradio. On je zapravo, ne samo de fakto, nego i de jure priznao tu samozvanu državu, tako što je s njom sklapao (kako sam priznaje sada) međunarodne ugovore.

Međunarodne ugovore možete sklapati samo sa suverenim i nezavisnim državama. Jedino što nije do sada uradio, a to se od njega očekuje, to je da dopusti da samozvana država kosovskih arbanasa uđe u Ujedinjene nacije.“

(facebookreporter.org)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …