Home / TEMA DANA / KRITIČNO: DA LI JE SRBIJA SLEDEĆA NA METI VEHABIJA?!

KRITIČNO: DA LI JE SRBIJA SLEDEĆA NA METI VEHABIJA?!

Teroristički napad poput ovog u Zvorniku može se dogoditi i u Srbiji, iako naše bezbednosne snage drže sve pod kontrolom. Stručnjaci navode da ovaj teroristički akt nije iznenađenje.

ratnici- muslimani- fanatici 1

Profesor Fakulteta političkih nauka, Dragan Simeunović, ističe i da je pogrešno opasnost videti samo u vehabijama,već da se situacija mora i šire sagledati.

– Naravno da može i nama da se dogodi nešto slično, ali opasnost ne treba gledati samo u vehabijama, jer ekstremista ima i u drugim opcijama islama. Ovo što se desilo u Zvorniku nije iznenađenje, jer čim dozvolite povratnicima sa Bliskog istoka da se šire, do neke nevolje mora da dođe – objašnjava Simeunović za Naše novine.

I predsednik Foruma za međunarodni terorizam prof. dr Milan Pašanski mišljenja je da se ovo dugo “krčkalo”.

– Ovo je sada situacija gde međunarodna situacija treba da pokaže doslednost i da izvrši pritisak na vlast u muslimanskoj federaciji, jer znamo da je iz tih redova bio i onaj pucač na američku ambasadu. To je takozvana bela Al Kaida, koja po fizionomiji nisu pravi teroristi, ali su jako pogodni za vršenje terorističkih akata. po enklavama naseljenim muslimanima – priča Pašanski i dodaje da je ovo situacija koju nijedan bezbednosni sistem ne može da predvidi.

– Naravno da ovo može da se desi i u Srbiji na liniji fundamentalizma. Kada on sam to odluči u svojoj glavi nema sile koja može da ga presretne.

Na pitanje gde u Srbiji najpre može da se dogodi sličan napad vehabija on odgovara:

– Zna se gde ide zelena transverzala – Kosovo, Sandžak, i dalje za Bosnu.

Zbog terorističkog napada u Zvorniku pojačane su mere bezbednosti u svim zemljama u regionu .

(Naše novine)

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …