Home / TEMA DANA / Lazanski: Evo zašto Balkan neće biti miran..

Lazanski: Evo zašto Balkan neće biti miran..

lazanskiVojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocenio je da nekim zapadnim centrima moći odgovara da održavaju atmosferu napetosti na prostoru Balkana, pre svega, u Republici Srpskoj, Srbiji i Makedoniji, jer onda mogu da arbitriraju, da se mešaju u unutrašnje stvari tih zemalja i da budu faktor koji tamo odlučuje.

Povodom izjave visokog funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka da se iza protesta u Beogradu na kojima su registrovani zaposleni u američkoj Ambasadi, ali i iza ranijih protesta u Banjaluci i Makedoniji, krije namera spoljnih snaga da destabilizuju Balkan, Lazanski kaže da “miran Balkan ne odgovara zapadnim činovnicima jer ih izbacuje iz igre”.

– Nekim centrima moći odgovara neki oblik kontrolisane napetosti i malo pojačavanje i spuštanje tenzije jer tako imaju kontrolu nad celim regionom ili bar pokušavaju i misle da je imaju. Nekim centrima moći ne odgovara potpuna stabilizacija Balkana, jer čim je potpuna stabilnost onda oni više nisu u igri – rekao je Lazanski.

On je naveo da nestabilnost odgovara brojnim evropskim činovnicima, koji su beznačajni u svojim zemljama, a svoje karijere za veliki novac nastavljaju u BiH, gde postaju jako važni.

Kada je reč o protestima u Beogradu, Lazanski je konstatovao da obrazloženje da svako, pa i činovnici američke Ambasade imaju pravo da šetaju – zvuči demokratski, ali da je očigledno da to ima svoju pozadinu.

Govoreći o stalnim pritiscima na zemlje Balkana da se integrišu u NATO, Lazanski je rekao da podržava ono što je o tom procesu rekao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a to je da o tom krupnom pitanju građani odlučuju na referendumu.

– Možda na NATO u Evropi neko gleda drugim očima, ali mi imamo svoj pogled. NATO je bombardovao Republiku Srpsku 1995. godine, a Srbiju 1999. godine. Ne bih se složio sa onim koji kažu – treba manje emocija i hajde da pokušamo da zaboravimo bombardovanje i taj osiromašeni uranijum – rekao je Lazanski.

On je naveo da je nužno postaviti pitanje u čemu je svrsishodnost NATO-a, širenja Alijanse i stalnog “usisavanja novih zemalja”.

(Srna)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …