Home / TEMA DANA / LAZANSKI: NATO vežbe na Baltiku su opasne po Ruse jer mogu da „crknu“ od smeha!

LAZANSKI: NATO vežbe na Baltiku su opasne po Ruse jer mogu da „crknu“ od smeha!

NATO novim vežbama u Estoniji jača svoju unutrašnju disciplinu i koheziju i dobija pokriće za sve veće vojne budžete, navodi Miroslav Lazanski za “Sputnjik”.
putin- medvedevKako kaže, zanimljivo da se vežba u kojima učestvuje 6.000 vojnika održava baš u Estoniji i “otkud tu Finska, koja bi trebalo da je neutralna zemlja.

“Zašto se njihov politički i vojni vrh upušta u nešto što će u Moskvi izazvati jednu vrstu podozrenja? To je za mene veliko iznenađenje”, navodi vojno-politički komentator “Politike”.

Na pitanje da li se vežbe mogu smatrati značajnim odgovara odrično “jer kada ruska armija vežba onda to bude po 50.000 do 60.000 vojnika”.

Lazanski navodi da tim vežbama, “to je jasno”, NATO pokušava da pokaže kako je spreman da brani teritorijalni integritet svih zemalja-članica, a posebno ove tri baltičke države.

“Mislim da je sve to u sklopu jedne antiruske histerije koja se stvara na Zapadu, priče o tome kako navodno Rusija ima agresivne vojne namere prema baltičkim zemljama — a ona ih nema prema bilo kome u Istočnoj Evropi. Dakle, to nema blage veze s istinom”, ističe on.

Prema njegovim rečima, time NATO samo jača svoju unutrašnju disciplinu i koheziju, a NATO krugovi tako dobijaju pokriće za veće vojne budžete, za nabavku modernijeg naoružanja.

nato

“Sve je to u cilju zadržavanja na snazi sankcija prema Rusiji. Mislim da su i ove vojne vežbe deo tog scenarija, kako bi Rusija neprekidno bila izolovana i ostala pod ekonomskim sankcijama EU i SAD”, ocenjuje Lazanski.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno je ocenio da su baltičke zemlje „najveći nosioci antiruskog raspoloženja“ u NATO, navodi “Sputnjik”, na šta Lazanski ističe da misli da je Lavrov upravu.

“Te tri baltičke države su sav svoj novi državni, vojni i nacionalni identitet potražile u jednom rigidnom antiruskom stavu. To je zanimljivo i zato što u tim zemljama postoji i rusko etničko stanovništvo.

Te zemlje, dakle, prednjače u antiruskim izjavama, ali ja tu ne bih zaboravio ni Rumuniju, ni Poljsku — i one su u prvim redovima”, kaže Lazanski.

A kako će Moskva reagovati na ove vežbe?

“Pa mislim da ruske vlasti mogu samo da se blago nasmeše. Te zemlje su u vojnom smislu mali komarac, i bilo kakva vojna prisutnost NATO na Baltiku je za Rusiju zaista mali problem.

Mislim da Moskva ima takvu poziciju i kapacitete da, ako hoće, može tu situaciju brzo da neutrališe. Verovatno će se sve završiti na nekim saopštenjima, na rečima.

Kada je u pitanju njena zapadna granica, smatram da Rusija s punom odgovornošću i s punim legitimitetom jača svoje vojne resusrse na tim pozicijama. To, uostalom, radi i druga strana — u ovom slučaju to je NATO”, ocenjuje vojno-politički komentator “Politike”.

Osim toga, on navodi da NATO stalno traže neku vrstu povoda, “ne žele sukob sa Rusijom, ne žele novu trku u naoružavanju, a prebacuju sve više efektiva teškog naoružanja na istočne granice, dakle prema Moskvi”.

“Šta to znači? Ne želimo sukob s Moskvom, ali držaćemo Rusiji sankcije i dalje, jačaćemo vojne efektive u istočnoevropskim zemljama-članicama NATO i pored sporazuma NATO – Rusija? To saopštenje je, u suštini, ‘jedno govorim, drugo radim, a treće možda mislim’”, zaključuje Lazanski.

(Sputnik)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …