Home / TEMA DANA / Lazanski otkriva: „Američka politika je trenutno van kontrole, Tramp– ili je nemoćan, ili je blefirao!“

Lazanski otkriva: „Američka politika je trenutno van kontrole, Tramp– ili je nemoćan, ili je blefirao!“

LAZANSKI

Okončanjem Hladnog rata je bio period krize koji je zahtevao posebne mere, njegovim okončanjem dogodila se suštinska promena u geopolitici koja je zasluživala ozbiljan odgovor, smatra vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Tramp još ratoborniji od Obame

„U prošlosti, Hladni rat je američkoj politici davao fokus i disciplinu. Raspad Sovjetskog Saveza SAD su geopolitički iskoristile šireći NATO do ruskih granica. Agresija NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. konačno je probudila Moskvu iz strateške letargije.

Vladimir Putin se pojavio da Rusiji vrati nacionalno i državno dostojanstvo.

Naravno, sve je ovo manje-više, poznato. Novi američki predsednik Donald Tramp obećavao je u predizbornoj kampanji bolje odnose s Rusijom, za Putina je imao reči poštovanja, pa i pohvale.

Svet je očekivao da je na pomolu novi „detant“ i da smo se konačno udaljili od opasnosti od nuklearnog rata.

Međutim, Tramp je dobio izbore, okupio oko sebe ekipu penzionisanih generala i u odnosu na Rusiju nije ništa manje ratoboran od prethodnih stanara Bele kuće.

Štaviše, Pentagon je prvi put u istoriji dobio pravo da samostalno krene u rat, i bez dozvole Kongresa, što se u prošlosti i dešavalo, ali sada i bez dozvole Bele kuće, što se do sada nikada nije dogodilo.

Ovo je ozbiljno pitanje za Belu kuću, jer to znači da je američka politika trenutno van kontrole.

Tramp ne kontroliše Kongres, nema tamo skoro nikakav uticaj, ali ne kontroliše ni sopstvenu stranku.

Tramp – ili je nemoćan, ili je blefirao

O vojnim pitanjima Tramp, naravno, malo šta zna. Pokazao je to i u prvom telefonskom razgovoru s Putinom, kada je morao da uzme pauzu da bi se raspitao o detaljima sporazuma START-2 i START-3.

On to i ne mora da zna, ali je problem što su vojni savetnici i generali oko njega više pod pritiskom istorije nego što su zagovornici promena.

Tako u Pentagonu tvrde da je „konfrontacija između SAD i Rusije najsnažnija u poslednjih 15 godina“.

Donald Tramp je najverovatnije odustao od politike detanta s Rusijom.

Ili je nemoćan, ili je blefirao pre izbora. Putinu sada ostaje da proceni koliko Rusija može još da čeka da Tramp ispuni predizborna obećanja.

Nisam u tom pogledu optimista“, zajključuje Lazanski.

(Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …