Home / TEMA DANA / Lazanski: Pobuna u NATO paktu- Odbija se poslušnost SAD!

Lazanski: Pobuna u NATO paktu- Odbija se poslušnost SAD!

lazanskiPiše: Miroslav Lazanski
Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izjavio je da u odnosima s Rusijom „ne bi trebalo da glasnim zveckanjem oružjem i ratnim pokličima dalje zaoštravamo situaciju”.

Time je Štajnmajer izazvao lavinu komentara, gde su ga optužili za „akt nelojalnosti bez presedana, kao i za „ulickanu diplomatiju koja stalno daje budalaste izjave”. Izjava nemačkog šefa diplomatije je kao da Romeo pređe u Julijin klan Kapuletija.

Istovremeno, kancelarka Angela Merkel najavljuje povećanje nemačkog vojnog budžeta i naglašava „kako bezbednost Nemačke ne može da čuva samo NATO, već se Nemačka pre svega mora osloniti na sebe kada je odbrana u pitanju”.

Moram priznati da sam malčice zbunjen, jer sam sve do sada čvrsto verovao kako samo NATO može da sačuva Nemačku. Sada gospođa Merkel kaže da ne može. I američki generali kažu da NATO ne može da odbrani tri baltičke države od iznenadnog ruskog napada i da bi Rusi za najviše 60 sati, ako požele, zauzeli sve tri baltičke države, inače članice NATO-a. Čekajte, a što su onda te zemlje uopšte i ulazile u NATO?

Koje garancije imaju članice NATO-a ako jedna Nemačka sada mora više da povede računa o svojoj odbrani nego što je to bilo ranije? Šta ćemo onda mi siroti na Balkanu, koji u NATO-u vidimo konačan spas? Šta se to zbiva u odnosima EU i SAD?

Zamislite porodicu koja se 66 godina svađa oko novca, vere i odeće. To oko odeće zapravo je dilema – „ko nosi pantalone, mama ili tata”? I sada su u tu porodicu došli novi i daleki rođaci, koji sa komšijama, a nekada saveznicima i rođacima, imaju istorijske nesporazume. I stalno sumnjiče dojučerašnje rođake, a sada samo komšije, da ih, kao bajagi, žele napasti.

S nestankom Sovjetskog Saveza nestao je i neprijatelj Zapada. S nestankom neprijatelja disciplina popušta. Članovi porodice se polako razilaze svako na svoju stranu postavljajući i pitanje zašto tata i dalje vodi ratove po svetu.

Francuzi su otvoreno stali protiv američko-britanske invazije na Irak 2003. godine, Nemci takođe. U Evropi se osetio prirodni poriv da se ujedine protiv glavnog badže, da se sputa Šef. To je Evropa uradila sa Nemačkom u 20. veku, sa Napoleonovom Francuskom u 19. veku. Međunarodni sistem gnuša se neravnoteže moći, takav je gvozdeni zakon istorije.

Poruka za Šefa uvek je ista: ne možete sami upravljati svetom, morate se suzdržavati, ili ćemo vas mi na to naterati. Morate da živite po pravilima koje smo svi pisali, ne možete koristiti silu svuda i svaki put isključivo po svom nahođenju.

Vreme Garija Kupera u filmu „Tačno u podne” nepovratno je prošlo. To je pokušao da kaže i Frank Valter Štajnmajer, to je i najmučnije pitanje za porodičnim stolom NATO-a 2016. godine. Šefu bi bilo najbolje da razgovara sa klincima. Oni su sada svi odrasli i više im ne treba ključ od tatinih kola. Pa ako već žele da bučno turiraju motore ispred komšijskih prozora, neka gorivo plaćaju sami…

(Politika)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …