Home / TEMA DANA / LAZANSKI: TENZIJE IZMEĐU SAD I IRANA NASTAVLJAJU DA RASTU- NA POMOLU VELIKI RAT?!

LAZANSKI: TENZIJE IZMEĐU SAD I IRANA NASTAVLJAJU DA RASTU- NA POMOLU VELIKI RAT?!

Tenzije na Bliskom istoku i između SAD i Irana nastavljaju da rastu posle napada na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, za koje Vašington optužuje Teheran. Da li je na pomolu oružani sukob velikih razmera, objašnjava novi ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski!

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je pooštravanje ekonomskih sankcija protiv Irana. Američki državni sekretar Majk Pompeo u Džedi razgovarao je sa saudijskim zvaničnicima o odgovoru na napad koji je prepolovio proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

Miroslav Lazanski kaže da se, ipak, ne očekuje svetski sukob.

– Moguć je ograničan sukob između Irana i SAD, ne očekujem da se svet umeša. Zavisi kome odgovara napad, a kome napad zapravo smeta – kazao je Lazanski.

On kaže da je Iran već dugo pod sankcijama, i proizvodnja nafte je došla u pitanju.

– Iran se guši u nafti, a sprečava mu se da prodaje i to može da izazove veliki problem – objašnjava Lazanski.

Kako je ocenio, Amerika može da reaguje tako što će da napadne iz daljine određene ciljeve, ali on smatra da ne može da dođe do eskalacije.

– Iran testira živce američkoj administraciji. Oni imaju nuklearni ugovor, i to ne sme da se zaboravi. Taj ugovor je potpisao još Obama i to ne sme da se zanemari – kazao je Lazanski za TV Pink.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …