Home / TEMA DANA / Lazanski: Zaoštrava se situacija između Rusije i SAD!

Lazanski: Zaoštrava se situacija između Rusije i SAD!

Piše: Miroslav Lazanski

LAZANSKI

Godinama su iz Vašingtona dolazila objašnjenja kako se američki antiraketni štit u Evropi, u Poljskoj i u Rumuniji, postavlja zbog severnokorejskih i iranskih balističkih raketa s atomskim glavama. Niko iz Vašingtona da objasni američkim saveznicima u Evropi tu geografiju po kojoj bi obožavaoci Kim Džong Una lansirali rakete na SAD preko kineske i ruske teritorije.

Godinama ama baš niko od američkih saveznika u Evropi da barem stidljivo zapita „velikog tatu s one strane Atlantika” da li bi to Kinezi i Rusi dozvolili da kroz njihov vazdušni prostor lete severnokorejske rakete; i što bi išle tim putem, kad im je jednostavnije da lete preko Pacifika i kada su sve dosadašnje raketne probe drugovi iz Severne Koreje vršili upravo tim putem. Na užas Japanaca.

Kada je reč o Iranu, niko da odgovori zašto taj američki štit protiv iranskih raketa nije podignut u Saudijskoj Arabiji ili u Turskoj? Saudijska Arabija nije u nekoj velikoj ljubavi s Iranom – naprotiv.

Od prvog dana priče o štitu Rusi su nudili Amerikancima da ga grade zajedno, te da koriste već postojeću rusku radarsku mrežu. Odbijeno. Zatim je Moskva ponudila da ruski stručnjaci povremeno dođu u baze američkog antiraketnog štita i uvere se da štit nije uperen protiv Rusije. Odbijeno. Onda su Rusi zatražili da im Amerikanci barem nekim dokumentom garantuju da taj štit neće biti iskorišten protiv Rusije. Odbijeno.

Godine 2009. predsednik SAD Barak Obama izjavio je da će američki antiraketni štit u Evropi postati nepotreban ako se reši problem iranskog atomskog programa. Ovih dana u Beču je postignut istorijski sporazum oko kontrole iranskog nuklearnog programa, Teheran je pristao na veliku demontažu svojih centrifuga za obogaćivanje uranijuma, pristao je na 24-satne međunarodne inspekcije svih svojih vojnih postrojenja i baza, u zamenu za ukidanje ekonomskih i delom i vojnih sankcija koje je Zapad nametnuo Iranu.

I šta sada? Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov već je pozvao Vašington da odustane od postavljanja antiraketnog štita, Stejt department je odmah odgovorio da nema odustajanja. To znači da je američki antiraketni štit, kao što sam nekoliko puta pisao na ovim stranicama, od prvog dana bio uperen protiv Rusije i da je to što je svojevremeno izjavio predsednik Obama značajno koliko lanjski sneg. Štit sa bazama u Rumuniji i Poljskoj direktno je uperen protiv ruskog arsenala prvog i uzvratnog nuklearnog udara. To Moskvu dovodi u strašnu situaciju kada nema dovoljno vremena za odluku, jer rakete iz Poljske i Rumunije lete do ciljeva u evropskom delu Rusije manje od sedam minuta.

Rusi su najavili odgovor, njihova raketa „iskander” leti od Kalinjingrada do Varšave tačno dva minuta i 27 sekundi. Amerikanci su testirali novu atomsku bombu B-61-12, naravno, bez punjenja. Prvi put je bačena iz aviona F-15, što znači da ima i taktičku evropsku upotrebu. Banalizacija primene atomskog oružja. Ajatolasi u Teheranu mogu da mrse svoje brade…

(Politika)

Check Also

„MISLITE DA JE „SLUČAJNO“ OTKRIVEN POLOŽAJ AMERIČKIH NUKLEARNIH RAKETA U EVROPI? EVO KAKAV SE PAKLENI PLAN KRIJE IZA SVEGA…“

„Slučajno“ objavljivanje informacija o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno naoružanje u Evropi nije …