Home / TEMA DANA / LONDON: Sukob Rusije i Zapada je na granici ključanja, a ovaj izveštaj je dokaz!

LONDON: Sukob Rusije i Zapada je na granici ključanja, a ovaj izveštaj je dokaz!

Tupolev_Tu-95_rusija avioni03
Evropska mreža za liderstvo saopštila je danas da su ruske snage bile uključene u više desetina „bliskih susreta“ sa vojnim snagama zapadnih zemalja od kada je Moskva anektirala ukrajinski Krim i da „obe strane rizikuju da izgube kontrolu nad događajima“.

U studiji nestranačke i neprofitne organizacije Evropske mreže za liderstvo (ELN) navode se detalji o 40 takvih incidenata, prenela je agencija AP.

„Ti incidenti pridodaju, inače, veoma uznemirujućoj slici povreda nacionalnih vazdušnih prostora, vanrednim akcijama, za malo izbegnutih sudara u vazduhu, bliskih susreta na moru i drugih opasnih akcija koje se dešavaju redovno na veoma širokom geografskom području“, navodi se u studiji ELN-a koja ima sedište u Londonu.

Studija izdvaja 11 ozbiljnih incidenata „agresivnije ili neobično provokativne prirode“, koje su nosile veći nivo rizika od eskalacije i uključuje presretanje izviđačkih aviona, niskog preleta preko brodova i ruska misija „lažnog bombardovanja“.

Posebno su navedena tri visokorizična incidenata koji su, po njihovoj oceni, imali veliku verovatnoću da izazovu žrtve ili direktni vojni sukob Rusije i Zapada: bliski susret civilnog aviona aviokompanije SAS i ruskog izviđačkog aviona, otmica estonskog obaveštajca i potera za podmornicama u švetskim vodama.

AP dodaje da su piloti NATO obavili 100 presretanja tokom ove godine – tri puta više nego u 2013. godini, što je pokazatelj da su tenzije između Rusije i Zapada porasle od kada je Moskva anektirala Krimsko poluostrvo u martu, navodi AP.

(Tanjug)

Check Also

DA LI JE OVO VUČIĆEV PLAN? AKO SRBIJA DA KOSOVO, ONDA ĆE DOBITI…

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra na ideju zapada da se pitanje KiM …