Home / TEMA DANA / LONDON: Sukob Rusije i Zapada je na granici ključanja, a ovaj izveštaj je dokaz!

LONDON: Sukob Rusije i Zapada je na granici ključanja, a ovaj izveštaj je dokaz!

Tupolev_Tu-95_rusija avioni03
Evropska mreža za liderstvo saopštila je danas da su ruske snage bile uključene u više desetina „bliskih susreta“ sa vojnim snagama zapadnih zemalja od kada je Moskva anektirala ukrajinski Krim i da „obe strane rizikuju da izgube kontrolu nad događajima“.

U studiji nestranačke i neprofitne organizacije Evropske mreže za liderstvo (ELN) navode se detalji o 40 takvih incidenata, prenela je agencija AP.

„Ti incidenti pridodaju, inače, veoma uznemirujućoj slici povreda nacionalnih vazdušnih prostora, vanrednim akcijama, za malo izbegnutih sudara u vazduhu, bliskih susreta na moru i drugih opasnih akcija koje se dešavaju redovno na veoma širokom geografskom području“, navodi se u studiji ELN-a koja ima sedište u Londonu.

Studija izdvaja 11 ozbiljnih incidenata „agresivnije ili neobično provokativne prirode“, koje su nosile veći nivo rizika od eskalacije i uključuje presretanje izviđačkih aviona, niskog preleta preko brodova i ruska misija „lažnog bombardovanja“.

Posebno su navedena tri visokorizična incidenata koji su, po njihovoj oceni, imali veliku verovatnoću da izazovu žrtve ili direktni vojni sukob Rusije i Zapada: bliski susret civilnog aviona aviokompanije SAS i ruskog izviđačkog aviona, otmica estonskog obaveštajca i potera za podmornicama u švetskim vodama.

AP dodaje da su piloti NATO obavili 100 presretanja tokom ove godine – tri puta više nego u 2013. godini, što je pokazatelj da su tenzije između Rusije i Zapada porasle od kada je Moskva anektirala Krimsko poluostrvo u martu, navodi AP.

(Tanjug)

Check Also

POSLEDICE ĆE BITI UŽASNE: VAŠINGTON SE UPUSTIO U “FRONTALNI NAPAD”, KOJI PRETI DA SE PRETVORI U EKONOMSKU KATASTROFU ZA CEO SVET

Izraelski politički ekspert Jakov Kedmi opisao je suštinu američke strategije protiv Kine, koja bi na …