Home / TEMA DANA / LOŠI ZNACI, BIĆE RATA: Rusi grade potpuno odvojen, rezervni internet, kako bi preživeli kada počne globalni haos..

LOŠI ZNACI, BIĆE RATA: Rusi grade potpuno odvojen, rezervni internet, kako bi preživeli kada počne globalni haos..

Ruska vojska gradi masivni oblak (internet pojam) koji će služiti kao rezervni internet u slučaju rata. Oblak će biti spreman za dve godine i omogućiće Rusiji da preživi u ratnim vremenima, čak i ako su potpuno nepovezani sa svetom.

Ovaj novi potez je deo tekućeg pokreta modernizacije u zemlji, izvestavaju britanski mediji. Namera je da Rusija preživi tokom velikog svetskog rata, onog u kom bi bila odsečena od svih. “Ratni oblak“ će se povezati sa ogromnom unutrašnjom mrežom ruske vojske.

IT savetnik predsednika Vladimira Putina, Herman Klimenko, ranije je izjavio da bi tokom perioda rata zemlja moga funkcionisati na ranijoj vojnoj unutrašnjoj mreži – zvanoj Zatvoreni prenosni segment. “Tehnički, sada smo spremni za bilo kakvu akciju,“ rekao je on za rusku TV stanicu NTV u martu.

Prvo je otkriveno da zemlja kreira “nezavisni internet“ krajem prošle godine, koji bi funkcionisao odvojeno od DNS-a (Domain Name System) koji se koristi širom sveta.

Tokom sastanka ruskog Saveta bezbednosti, zvaničnici su razgovarali o inicijativi da se kreira altenativa DNS-u, tvrdeći da bi taj potez mogao zaštiti Rusiju i nekolicinu drugih nacija u slučaju velikog sajber napada. Međutim, postoje neke spekulacije da bi ovaj “ratni oblak“ mogao biti način da Rusija pokrene sopstvene zlonamerne operacije, objavio je u to vreme Defense One.

Kako se navodi u novom izveštaju, zemlja bi mogla pokrenuti komercijalni saobraćaj koristeći sopstvenu unutrašnju mrežu koja je prigodno nazvana “Ratni oblak.“ Ratni oblak, koji se gradi po ceni od 390 miliona rubalja, oslanjaće se na data centre širom zemlje, a prvi je navodno već završen u vojnom južnom okrugu. Prema izveštaju Defense One, ovo je oblast koja obuhvata poluostrvo Krim, kao i delove istočne Ukrajine.

Prema rečima Sema Beneta, saradničkog istraživačkog analitičara u neprofitnoj istraživačkoj organizaciji CNA, Rusija to vidi kao ključnu akciju u zaštiti svojih podataka od mešanja Zapada.

“Rusija ulaže u vojni visokotehnološki razvoj, a naročito u softver i hardver domaće proizvodnje,“ rekao je on za Defence One. “Data centri koji rade sa ovim oblakom su napravljeni sa “ruskim komponentama“,“ rekao je Benet, koji je takođe kolega na ruskim studijama u Savetu američke spoljne politike.

“Do nedavno je mnogo IT komponenata u vojnim i civilnim sektorima bilo sa Zapada – to počinje da se menja,“ rekao je on.

Webtribune.rs

Check Also

UJEDINJUJU SE SNS I SPAS: VUČIĆ ZAPRAVO PLANIRA ŠAPIĆA ZA NOVOG PREDSEDNIKA SNS?!

Obećanje da će otići sa mesta predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić je još jednom …