Home / TEMA DANA / LUKAŠENKO ZABIJA NOŽ U LEĐA PUTINU?! POČEO PREGOVORE SA AMERIKANCIMA! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

LUKAŠENKO ZABIJA NOŽ U LEĐA PUTINU?! POČEO PREGOVORE SA AMERIKANCIMA! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je Moskvu da vrši pritisak na njegovu zemlju da se ujedini sa Rusijom i poručio da to neće dozvoliti.

U razgovoru sa radnicima fabrike papira na istoku Belorusije, Lukašenko je rekao: „Mi imamo svoju državu, mi smo suvereni i nezavisni“, preneo je AP.

„Svojim mozgom i rukama zarađujemo šta možemo, gradimo svoju državu“, kazao je predsednik Belorusije i istako: „Mi ne možemo biti deo neke druge zemlje“.

Rusija je prestala sa isporukom nafte svom postsovjetskom susedu nakon 31. decembra. Dve države nisu uspele da se dogovore o ceni nafte za ovu godinu.

Ovaj spor se, kako prenosi Rojters, nadovezao na širi geopolitički sukob između Moskve i Minska u kojem je Lukašenko optužio Kremlj da pokušava da primora Belorusiju da uđe u zajednicu sa Rusijom, koja bi, kako kaže, označila kraj njegove političke karijere.

„Neću da budem poslednji predsednik Belorusije“, rekao je Lukašenko danas i dodao da je sa SAD-om, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom razgovarao o isporukama nafte, prenela je Belta.

„Imam divne odnose sa njima. Kažu – isporučićemo koliko god vam treba. Naravno, to je po svetskoj ceni. Ali kvalitet nafte je bolji“, naveo je beloruski predsednik.

Rusija na Belorusiju gleda kao na tampon zonu između nje i zapada, i podupirala je Lukašenka u poslednjih 25 godina kreditima i energetskim subvencijama, navodi britanska agencija uz napomenju da je ta pomoć, međutim, prošle godine počela da se smanjuje.

Ruska suspenzija nije uticala na dotok nafte iz Belorusije u Evropu ili na snabdevanje prirodnim gasom, ali ima posledice po Belorusiju, koja se oslanja na Rusiju sa više od 80 odsto svojih energetskih potreba.

Američki državni sekretar Majk Pompeo bi trebalo da poseti Belorusiju sledeće nedelje, što bi bila prva poseta na najvišem nivou jednog zvaničnika SAD toj zemlji u više od dve decenije.

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …