Home / TEMA DANA / MEDOJEVIĆ: DVA SU IZLAZA IZ KRIZE, POLITIČKI I ORUŽANI- NEMA TREĆEG

MEDOJEVIĆ: DVA SU IZLAZA IZ KRIZE, POLITIČKI I ORUŽANI- NEMA TREĆEG

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je danas u parlamentu da dva puta vode izlasku iz aktuelne situacije u Crnoj Gori, politički i oružani.

– Postoji put oružanih sukoba i put političkih promena. Nema trećeg puta – rekao je Medojević i dodao da je pravoslavni narod Crne Gore spreman da brani svoje korene.

Medojević je rekao da je Crna Gora, nažalost, u situaciji da su stvari izmakle kontroli i da određeni centri moći teško zloupotrebljavaju ljudska prava i zloupotrebljavaju silu.

– To nije dobro ni za koga – rekao je Medojević, preneli su podgorički mediji.

On je upitao šta je trebalo policiji u Pljevljima i Nikšiću da „tuče narod“, navodeći da je član Pokreta za promjene Ognjen Mijatović brutalno pretučen bez povoda.

Tenzije na relaciji Crkve i crnogorskih vlasti ne prestaju ni u vreme epidemije Covida 19. Privođenje i saslušanje u noćnim satima vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika nije samo očigledni pokušaj ponižavanja Srpske crkve, već i način da režim u Podgorici skrene pažnju s ozbiljnih društvenih problema.

Iznova je usijano u Crnoj Gori. Poseban pečat ovog puta je činjenica da je srpski vladika priveden pre dva dana, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, može se slobodno reći najpoštovanijeg sveca na prostoru Crne Gore. Privođenje je usledilo nakon što je večernja molitva svecu prerasla u litiju koja je krenula od nikšićkog hrama.

Ova litija nije bila organizovana, niti planirana, a što su iz Mitropolije više puta naglasili. Sveštenstvo je pokušavalo da objasni nadležnim organima da se okupilo nekoliko hiljada Nikšićana i da se u litiju krenulo spontano. Međutim, ipak je došlo do privođenja vladike koji je bio na čelu litije jer je prekršio mere o okupljanju.

Tokom jučerašnjeg dana u Mitropoliji je iščekivano puštanje episkopa i sveštenika koji su gotovo celu noć davali izjave u policiji i tužilaštvu. Nakon saslušanja, odbijene su žalbe na pritvor koje su uložili advokati sedam sveštenika i episkopa Joanikija. Sinoć su krenula masovna okupljanja po gradovima ispred stanica policije, a najžeće je bilo u Nikšiću gde je policija upotrebila i suzavac.

Tokom dana, bilo je privođenja, najviše u Andrijevici. Narod se oko 11 sati okupio i blokirao put Berane-Andrijevica-Plav. Oni nisu hteli da se raziđu i policiji su naveli da mogu mirno da odu samo ako se pusti na slobodu vladika Joanikije. Umesto toga, jake policijske snage oko 14 časova suzavcem i upotrebom sile razbile su blokadu magistralnog puta kod Andrijevice i uhapsile nekoliko učesnika protesta.

Vladika Joanikije i sedam sveštenika privedeni su preksinoć, saslušavani, a potom im je određen pritvor do 72 časa. Uložena je žalba zbog privođenja, a oni su noć proveli na klupama policijske stanice.

– Ovo je nepotrebno hapšenje i nezakonito. Nije u funkciji prava i pravde, nego ideološko-partijskog pokušaja da se Crkva javno ponizi, pacifikuje, a građani zastraše. Ipak, teško je precizirati i odgonetnuti jedan konkretan cilj ovakvog postupanja prema vladici i sveštenicima, jer ciljeva ovdašnja vlast ima više.

Osim skretanja pažnje s ozbiljnih društvenih problema, najdominantnije je nastojanje ponižavanja Crkve. Vladika Joanikije, po povratku iz Srbije, izdržao je u Nikšiću samoizolaciju od 28 dana. Učinio je to kao odgovaran građanin, a sada nastoje da ga prokažu i privode kao da je najveći kriminalac. Sve ovo je sramno – poručuje u izjavi za „Blic“ koordinator pravnog tima Mitrpopolije crnogorsko-primorske protojerej stavrofor Velibor Džomić.

Hapšenje episkopa i sveštenstva bukvalno rečeno je i presedan. Džomić dodaje da je poslednje ovakvo hapšenje u Crnoj Gori bilo na Cetinju 1954. godine kada su tadašnje komunističke vlasti uhapsile mitropolita Arsenija sa još četvoricom sveštenika.

– Ali to hapšenje nije ni blizu spektakularno kao ovo vladike i sedam sveštenika, na veliki praznik, pod okriljem mraka. Crna Gora je u klasičnoj situaciji sudara društvenih i pravnih odnosa, a u ovom slučaju evidentno je da su društveni odnosi prevazišli pravne. Vladika Joanikije i sveštenici su državljani Crne Gore i građani ove zemlje – uvek bili, jesu i biće dostupni svim organima javne vlasti. Tako da ne vidim nijedan racionalan razlog za navedeno postupanje tužilaštva, posebno zbog toga što je činjenica da postupak i ukoliko bi postojala neka krivica može da bude neometano vođen bez mere koja podrazumeva pritvaranje episkopa i brukanje Crne Gore – kaže Džomić.

Epsikopski savet je poručio i da se vlast u Crnoj Gori sa svojom policijom stavila u službu političkih i ideoloških progona Crkve.

(Blic)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …