Home / TEMA DANA / MEDVEDEV DOLAZI U SRBIJU: Donosi posao vredan milijarde evra, koji će bitno promeniti geostrateški položaj zemlje! Evo o čemu je reč..

MEDVEDEV DOLAZI U SRBIJU: Donosi posao vredan milijarde evra, koji će bitno promeniti geostrateški položaj zemlje! Evo o čemu je reč..

500Ruski premijer Dmitrij Medvedev dolazi u Beograd poslednje nedelje septembra ili prve nedelje oktobra i donosi nam ugovor vredan milijarde evra!

Glavna tema Medvedeva i srpskih zvaničnika biće, naime, izgradnja međunarodnog centra za servis ruskih helikoptera u Srbiji.

Taj centar će opsluživati 2.500 letelica Mi-17 koje lete u svetu, ali i još više stotina civilnih helikoptera ruske proizvodnje, što predstavlja pozamašno tržište i veoma unosan posao i za Rusiju i za Srbiju.

Putinov lični izbor

Rusi su spremni da u izgradnju opremanja centra odmah ulože više od 20 miliona evra.

Plan je da centar u Srbiji, osim popravki, radi modernizaciju i modifikaciju helikoptera, kao i snabdevanje rezervnim delovima, čime bi Srbija bez sumnje postala nezaobilazna i veoma značajna vazduhoplovna sila u regionu.

Prema rečima sagovornika, ruski predsednik Vladimir Putin lično je naložio Medvedevu da dođe u Srbiju i dogovori saradnju.

– Putin želi da pokaže koliko ceni, pre svega, otpor Srbije pritiscima Evropske Unije da Moskvi uvede sankcije… Treba naglasiti da u priči o izgradnji helikopterskog centra u Srbiji nije samo reč o novcu, već i o ozbiljnoj vojnoj saradnji sa najmoćnijom armijom sveta.

To će bitno promeniti geostrateški položaj Srbije. Pazite, kad centar zaživi, više od pola evropskih armija, pa i one koje su članice NATO servisiraće svoje letelice upravo kod nas – prenosi sagovornik.
Neće biti ucene

Da sve ovo nije samo puka priča pokazalo se i tokom januarske posete zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina Srbiji, kada je on objasnio zašto Moskva želi da se u našoj zemlji servisiraju ruski helikopteri.

– Ponuda za izgradnju helikopterskog servisnog centra ne tiče se samo vojnih pitanja, jer će se tamo raditi razni helikopteri, pa i oni civilni.
Obraćaju nam se zemlje NATO za dozvolu za remont helikoptera naše proizvodnje koje imaju u naoružanju. Čak i SAD imaju naše helikoptere
– istakao je Rogozin tom prilikom.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenjuje da je gradnja servisnog centra za ruske helikoptere izuzetno važna stvar koja Srbiji može donete višestruku korist.
– Ovo je veliko priznanje za politiku koju je vodila Vlada i pokazuje nastavak prijateljskih odnosa Rusije i Srbije. Poseta može doneti i širok spektar koristi, pre svega ekonomske, ali i vojno-bezbednosne – podvlačo Lazanski.

Profesor FPN-a Slobodan Samardžić kaže da ruski premijer nikad ne dolazi bez jakog razloga.
– Rusija nam je strateški jako važna. Medved ne dolazi da bi šetkao po Beogradu već da ugovori važne poslove. Nadam se da ćemo prihvatiti sve što nam budu ponudili.

Rusi ne ucenjuju, uvek daju više nego što uzimaju – naglašava Samardžić.
I general Momir Stojanović, doskorašnji šef Odbora za bezbednost, smatra da je ovo velika čast.

– Dobro je da Medvedev ne dolazi sad jer je potrebno vreme za formiranje nove vlade. Teme prilikom posete Medvedeva svakako će biti i perspektiva ruskog humanitarnog centra u Nišu koji može da proširi delokrug rada – zaključuje Stojanović.

(Informer)

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …