Home / TEMA DANA / Mesić: Posle Draže, sledeće što je na redu je rehabilitacija Pavelića!

Mesić: Posle Draže, sledeće što je na redu je rehabilitacija Pavelića!

Nekadašnji predsednik poslednje Jugoslavije i samostalne Hrvatke ne slaže se s odlukom Kolinde Grabar-Kitarović kojom je s Pantovčaka uklonjena Titova bista jer je Josip Broz bio najveća ličnost u hrvatskoj istoriji, a rehabilitacija Draže povlače i zahteve za rezhabilitaciju Ante Pavelića.

mesic

Bivši prvi čovek Hrvatske izjavio je da je Tito bio najveća ličnost koju su Hrvati imali u svojoj istorijii komentirajući rehabilitaciju četničkog komandanta Draže Mihajlovića u emisiji Pressing N1 televizije.

„Sada četnici za Tita govore da je ustaša. Ustaše Titu govore da je bio masovni ubojica. Na osnovu čega? Na osnovu nekoga iz Argentine kojemu je neko ko je pobegao iz Jugoslavije pisao tako. Tito je najveća ličnost koju su Hrvati imali u svojoj povijesti. Pobedio je u II svetskom ratu, izveo je Jugoslaviju kao federaciju republika, plus pokrajine“, rekao je Mesić.

On očekuje da bi nakon Mihajlovića mogla uslediti rehabilitacija i Ante Pavelića, jer se „po ‘demokratskim principima’ traži rehabilitacija ljudi koji su prolili hektolitre krvi“.

„Ja se iskreno nadam da taj neko u Hrvatskoj ne postoji, ali da, moguće je“, rekao je Mesić koji očekuje i da će se društvo ponovno podeliti; na jednoj će strani biti antifašisti, koji su pobedili najveće zlo čovečanstva, a na drugoj kvislinzi koji su stali na stranu fašizma, odgovorni za zločine na našim prostorima“, rekao je Mesić.

On je naglasio da se ne slaže s odlukom sadašnje hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović kojom je s Pantovčaka uklonjena Titova bista jer to nije učinio ni Franjo Tuđman, ni on, niti Ivo Josipović.

„Ona se distancira od istorijskih činjenica. To je popuštanje jednoj nacionalističkoj euforiji za koju ne znamo kako će završiti“, upozorio je Mesić.

(N1)

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …