Home / TEMA DANA / MINISTAR: „DAČIĆ SE U VLADI NIŠTA NE PITA“, A ONDA JE ODGOVORIO I VUČIĆU NA PROZIVKE..

MINISTAR: „DAČIĆ SE U VLADI NIŠTA NE PITA“, A ONDA JE ODGOVORIO I VUČIĆU NA PROZIVKE..

Ministar Nenad Popović ponovio je da je isključivo za poštovanje Ustava Republike Srbije i preambule koja govori da je celo Kosovo Srbija.

On je istakao da se zalaže i za poštovanje Rezolucije 1244, te da je taj njegov stav bio poznat i kada je ušao u vladu.

Gostujući na RTS-u, Popović je rekao da je promena Ustava legitimna, da svako ima pravo da predloži tu promenu, te da o tome postoje jasne procedure.

Ukazuje, mađutim, da Ustav mora da se poštuje, jer, kako kaže, tako pokazujemo da smo ozbiljna država.

“Ako ne poštujemo Ustav onda niko neće poštovati ni obične zakone”, rekao je Popović, polemike nastale nakon izjave potpredsednik vlade i ministra spoljnih poslova Ivica Dačić o razgraničenju s Kosovom.

Reč je, ističe, o ozbiljnom pitanju i ne može da se saglasi ni sa jednim rešenjem koje je protivno Ustavu.

Na pitanje koji je njegov predlog rešenja za Kosova u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244, Popović tvrdi da za to postoji odgroman prostor i sigurno da to rešenje mora da bude kompromisno,

“Ja podržavam predsednika Vučića koji se maksimalno zalaže za kompromis sa Albancima. Zalažu se za kompromis i mnogi naši prijatelji na međunarodnoj areni i ja se zalažem za kompromis. Siguran sam da treba biti uporan, strpljiv i tražiti taj kompromis”, rekao je on.

Iznozeći lično mišljenje Popović je rekao da u okviru Ustava i Rezolucije 1244 Prištini treba dati najveću moguću autonomiju.

Srbija, smatra on, treba da bude strpljiva i uporno da svima govori da je Kosovo deo Srbije ali da smo spremni na kompromis i na suštinsku autonomiju, ali u okviru rezolucije 1244 gde imamo najveću podršku naših prijatelja Rusije i Kine.

U tom poslu, kazao je Popović, predednik Vučić, iako trpi najveći pritisak, izvanredno vodi ove pregovore.

Sve je, kako kaže, u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244.

Upitan kako tumači javno Vučićevo pitanje šta je 2008. uradio kao potpredsednik DS S da sačuva Kosovo, Popović odgovara: “Kad me bude pitao Vučić, ja ću da mu odgovorim”.

“Predsedniku Vučiću su njegovi saradnici dali netačnu informaciju , ja sam postao potpredsednik DS S tek 2010. godine, a 2008. sam bio običan član, nisam poslanik što sam postao tek kad je DSS bio u opoziciji. Vučić zna moj stav, nema tu nikakvog skrivanja”, rekao je Popović

Naveo je da je Srbija je 2008 radila jedino što je bilo moguće i da je donela odluke o Kosovu jednoglasno u skupštini – imali ste upciju ili da se ide u rat, to niko nije predložio, ni Dačić, ili da se uradi pravno što je jedino moguće – skupština je poništila sve odluke nelegalno donete lažne države Prištine

I to je, po meni u tom trenutku bilo jedino moguće. Niko nije ništa drugo predložio. bio sam običan član partije, građanin. o svemu odlučuje vlada i parlament, objasnio je Popović.

Govoreći o njegovom ostanku u vladi, Popović kaže da o tome, kako je rekao, odlučuje isključivo predsednik države i lider vladajuće koalicije.

“Moj stav predsednik Vučić zna, ušao sam u koaliciju sa iskrenim stavom po pitanju da je celo Kosovo Srbija ni metar manje. On moj stav zna, on je iskren i ja ga ne menjam”, rekao je Popović i dodao da nije kao neki drugi političari “koji uveče kažu jedno a ujutru drugo”.

“Ako ja sa mojim stavom da je celo Kosovo Srbija, ni metar manje i tiime što poštujem Ustav i preambulu odgovaram da budem u vladi Republike Srbije, ja ću biti, ako ne odgovaram lako će to da reši sam predsednik”, kazao je Popović

Na konstataciju da ga je upravo ministar Ivica Dačić upitao zašto sedi u vladi ako nije saglasan sa predlogom predsednika, Popović je rekao da će o tome razgovarati sa predsednikom.

“Juče me na sednici vlade nije pitao Dačić, a i da me je pitao ne bih ni odgovorio jer pod jedan – on se o mom učešću u vladi ništa i ne pita, broj dva kad sam ulazio u vladu nisam se sa njim dogovarao i nije me on imenovao da bude u vladi već neko drugi”, rekao je Popović.

Na pitanje da li to znači da ostaje u vladi, Popović je rekao da o tome odlučuje isključivo predsednik države koji je i lider vladajuće koalicije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne pamti da je neko toliko napao predsednika Aleksandra Vučića, kao što je to učinio ministar za tehonološke inovacije Nenad Popović kritikom ideje da je razgraničenje moguće rešenje za Kosovo.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …