Home / TEMA DANA / MORA I TREĆA DOZA! NOVI KRUG IMUNIZACIJE I PRE SEPTEMBRA- CILJNA GRUPA SU TRI KATEGORIJE! EVO ŠTA SLEDI..
Foto: Beta

MORA I TREĆA DOZA! NOVI KRUG IMUNIZACIJE I PRE SEPTEMBRA- CILJNA GRUPA SU TRI KATEGORIJE! EVO ŠTA SLEDI..

Vakcinisanje trećom dozom antikovid cepiva u Srbiji bi, kako “Novosti” saznaju, moglo da počne pre septembra, i to za one koji su potpuno pelcovani najmanje šest meseci ranije.

Treća doza biće preporučena za tri kategorije stanovništva: najstarije, one sa hroničnim bolestima koje se udružene sa kovidom drastično komplikuju, kao što su, recimo, dijabetes ili bolesti pluća, srca i bubrega, i za ljude kompromitovanog imuniteta, kod kojih prve dve doze nisu postigle očekivani zaštitni efekat.

U praksi bi davanje tzv. buster doze zapravo moglo da počne već danas, jer imamo zalihe vakcina, što je juče potvrdio i predsednik Srbije, ali se čeka prethodno reč struke.

– U ovom trenutku imamo 1,3 miliona raspoloživih vakcina i ne ističe im rok. Nemamo problem sa vakcinama – rekao je Vučić.

Virusolog profesor dr Tanja Jovanović iz Nacionalnog tela za imunizaciju Srbije (NITAG) potvrdila je juče, za “Novosti”, da se punim tempom radi na izradi preporuka za treću dozu vakcine, i da će one biti sačinjene u predviđenom roku, do 23. jula.

– Češljamo dokumentaciju, strane studije i iskustva sabirana u našoj zemlji i na osnovu toga ćemo dati preporuke – kaže prof. Jovanović.

I predsednik Vučić zamolio je juče lekare da donesu što pre tu odluku i poručio svima koji govore protiv vakcina da ne budu toliko neodgovorni, jer vakcinisani imaju 95 odsto više šansi da prežive kovid 19 od onih koji nisu zaštićeni.

Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, građani će najverovatnije moći da biraju i treću dozu vakcine, što će značiti da će oni koji su dva puta primili, recimo, “sinofarm”, a takvih je u Srbiji najviše, sada moći da dobiju i vakcinu drugog tipa, i drugih proizvođača.

Time bi se i Srbija opredelila za model kombinovanja vakcina, koje već primenjuju zemlje gde je započelo davanje treće doze. Od oktobra, kako je juče najavio predsednik Vučić, stići će i prva isporuka proizvođača “Moderna”, koja će biti peta dostupna vakcina u našoj zemlji.

Ko bude sledio primer drugih zemalja, gde se posle “sinofarma” daje RNK vakcina, imaće dva izbora – “fajzer” ili “modernu”. Moći će da primi i vektorske vakcine “sputnjik” i “astrazeneka”.

Očekuje se da će ogromna većina već dva puta vakcinisanih još jednom zavrnuti rukav bez dileme, a za državu je mnogo veći rebus kako da ponovo oživi vakcinaciju. Ona je do te mere zamrla da je bilo potrebno čak punih 10 dana da se obuhvat poveća samo za jedan odsto, čime smo stigli do 49 odsto pelcovanih odraslih makar jednom dozom. Istraživanje koje su sproveli Ipsos i Laboratorija za istraživanja individualnih razlika Filozofskog fakulteta u Beogradu, pokazalo je da apsolutnih protivnika vakcinacije i nema mnogo – sedam odsto, ali da je neodlučnih, koji nisu sigurni da li da prime vakcinu, čak 31 odsto.

(Novosti.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …