Home / TEMA DANA / MOSKVA DALA DOZVOLU ASADU DA UDARI PO IZRAELU U SLUČAJU NAPADA! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

MOSKVA DALA DOZVOLU ASADU DA UDARI PO IZRAELU U SLUČAJU NAPADA! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

Izraelski generali su dobili poruku od Rusije, da ako izraelske snage lansiraju još raketa u Siriju, da će uz rusku pomoć, Sirija lansirati projektile protiv izraelskih meta.

Rusija je poručila Izraelu da ima vojne eksperte u svakoj sirijskoj bazi i da više nije prihvatljivo da ih Izraelci napadaju.

Sirija će usvojiti novo pravilo o vezi sa Izraelom sada kako je Rusija uzela jaču i jasniju poziciju u konfliktu između Izraela i “osovine otpora.”

Damask će odgovoriti na izraelski napad. Ako uništi određenu vojnu metu odgovoriće napadom na sličan objekat u Izraelu. Damask kaže da “Sirija neće oklevati da udari izraelski aerodrom ako je aerodrom u damasku izraelska meta. Ovo će se desiti uz dozvolu ruske vojne baze u Levantu.”

Ova sirijska politička odluka bazirana je na jasnoj poziciji Rusije u Siriji i rušenjem letilice 18.septembra ove godine.

Ruska vojska došla je u Siriju 2015., i tada je obavestila sve strane (Izrael, Siriju i Iran) da nema nameru da se meša u njihov sukob i da neće stati na put avionima bombarderima Tel Aviva na putu za Liban ili iranskoj vojsci.

Ovo obećanje će trajati ako Izrael udari na iransku vojsku ili ako Hezoblah konvoji prenose oružje u Hezoblah iz Sirije u Liban, u sirijskoj teritoriji. Takođe Rusija je obavestil Izrael da neće prihvati direktne napade na svoje saveznike u Siriji koji su ukljućeni u borbu sa ISIS-om i Al Kaidom.

Izrael je poštovao želju Moskve do 2018., kada je počeo da napada iranske i sirijske baze, a nije nikada napao Hezbolah pozicije. Izrael je ovo opravdavao time da je Iran slao dronove da obleću Izrael. Tel Aviv smatra da je kršenje suvereniteta prioritet.

Damask i Iran odgovorili su rušenjem izrelskog F-16. Izrael je napao Siriju, gde je najviše iranskih projektila skladišteno. Iran je svako uništeno skladište zamenio sofisticiranim projektilom, koji može da udari na bilo koji deo Izraela.

Ruska neutralnost ka Izraelu postala je veoma skupa. Ima veći gubitak od Irana. Rusija je onda u Siriju donela napredne S-300 rakete i dala sirijskoj vojsci. S-300 predstavlja opasnost za izraelske vojnike samo ako uđu na sirijsko nebo. Tel Aviv je držao svoje avione podalje od Sirije od prošlog septembra, ali je slao rakete velikog dometa.

Mesecima, Vladimir Putin je odbijao da primi izraelskog premijera Bendžamina Netanjahua. Konačno, kada je došlo do pregovora, Rusija je zauzela jasnu poziciju i nema nameru da je širi niti da oprosti Izraelu. Rusija smatra da njihova velikodušnost nije nikada prepoznata od strane Tel Aviva.

Ove nedelje, Moskva je pristala da primi izraelsku vojnu delegaciju pod vođstvom generala- majora Aharona Haliva, prateći izraelsko insistiranje da se razbije led između dve zemlje. Ipak, ruska pozicija jeste da ne očekuje promene u Siriji te da neće tolerisati izraelsko bombardovanje Sirije i Irana.

Rusija je dala Siriji zeleno svetlo da udari na Izrael kada god i kada Tel Aviv lansira avione protiv Sirije, ili lansira rakete preko Sirije.

Navodno Sirija sada ima preciznije rakete, koje je dobila od Irana. Izrael pak tvrdi da je uništio sposobnost sirijskih raketa, uključujući i one iranske. Damask navodno kontroliše veliki broj raketa.

Novo sirijsko pravilo veze je: Izraelski aerodrom će biti pogođen ako Izrael pogodi njihov, bilo kakav napad na skladišta ili komandu ili kontrolni centar rezultiraće napadom na sličnu metu u Izraelu. Deluje da je ova odluka doneta na najvišem nivou.

Pravila se menjaju a situacija u Levantu postaje opasnija, moguće su regionalne i internacionalne konfrotacije. Srednji istok neće biti miran dok se sirijski rat ne završi.

Webtribune.rs

Check Also

UPOZORENJE IZ AMERIKE: STIŽE NOVI SOJ KORONE OTPORAN NA VAKCINE

Pad broja novih slučajeva zaraze korona virusom dovodi Sjedinjene Američke Države u opasnost od još …