Home / TEMA DANA / Moskva upozorila da se situacija u Donbasu zaoštrava- SAD u Ukrajinu prebacile 4 „leteća tankera“!

Moskva upozorila da se situacija u Donbasu zaoštrava- SAD u Ukrajinu prebacile 4 „leteća tankera“!

Zaoštrava se situacija u Donbasu – saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Navelo je da Oružane snage Ukrajine grubo krše dogovor o primirju i razdvajanju sukobljenih strana. I za primer ukazalo da UA učvršćuje svoje položaje kod naselja Zolotoje i Petrovskoje i primiču ih pozicijama armije Luganske Narodne Republike.

Potencijalno je još opasnije to što su Amerikanci u Ukrajinu prebacili četiri leteća tankera KS-135 Stratotanker koji opslužuju strateške bombardere.

Ti avioni su stigli na vojni aerodrom kod Lavova, a poleteli su iz američkih avio-baza RAF Mildenhall (u Velikoj Britaniji), McConnell AFB (Kanzas, SAD), Beale Air Force Base (Kalifornija i iz glavne baze Nacionalne garde SAD u Ilinoisu.

U Ukrajinu je stiglo i oko 150 članova njihovih posada i osoblja koje ih opslužuje.

Vazdušne snage SAD u Evropi i Africi objavile su da su „ leteći tankeri“  stigli u Ukrajinu radi veće bezbednosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u Istočnoj Evropi i poboljšavanja saradnje između NATO i njegovih partnera.

Kabinet ukrajinskog predsednika Petra Porošenka objavio je da je on danas telefonski razgovarao sa Vladimirom Putinom i da je do toga došlo „ na inicijativu Kijeva“ .

Objavio je i da su se dogovorili da ombudsmani dve zemlje posete građane Ukrajine, odnosno Rusije koji se nalaze u pritvorima i zatvorima.

Ruski lider je zatražio da Ukrajina odmah oslobodi uhapšene novinare koji rade za medije RF.

Glavna teme su bile situacija u Donbasu i „realizacija dogovora iz Minska“.

U ovom svetlu dodatnu težinu dobija izjava predsednika Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka da je DNR i LNR najvažnije da uspostave kontrolu nad celim svojim teritorijama jer Ukrajina trenutno drži znatne njihove delove „pod okupacijom“.

Posle toga, kao je rekao, u Donjecku i Lugansku će se razmišljati „kako da se živi dalje“. Pritom je ukazao:

„Opredelićemo se da li ćemo živeti samostalno ili u konfederaciji. Možda to bude objedinjavanje ili prisajedinjenje. Odlučićemo i pod kakvim će uslovima sve biti organizovano“.

Za rešavanje „problema sa Ukrajinom“ – naglasio je – „potrebni su direktni pregovori Kijeva sa DNR i LNR“.

Check Also

SPREMILI PLAN: ALBANCIMA DVE I PO DRŽAVE- U SUPROTNOM RAT..!

Ne postoje magični dokumenti koji će rešiti višedecenijske probleme na terenu na Kosmetu i dati …