Home / TEMA DANA / MRAČNA PROGNOZA AMERIKANACA: JEDAN METAK NA GRANICI POLJSKE I BELORUSIJE BI MOGAO DA ZAPALI SVET

MRAČNA PROGNOZA AMERIKANACA: JEDAN METAK NA GRANICI POLJSKE I BELORUSIJE BI MOGAO DA ZAPALI SVET

Migrantska kriza na granici Belorusije i Poljske može rezultirati oružnim sukobom u koji će Rusija biti uvučena, napisao Andreas Klut u svojoj kolumni za „Blumberg“.

Po njegovom mišljenju, Minsk i Moskva mogu krenuti u eskalaciju konflikta.

„Beloruski i poljski vojnici na granici već su ispalili hice upozorenja, sudeći po svemu, prazne. Međutim, samo jedan metak, slučajno ili namerno ispaljen, da nekog pogodi, u ovoj napetoj situaciji može izazvati rafalnu vatru“, smatra Klut.

Komentator smatra da će, nakon što između beloruskih i poljskih graničara doći do razmene vatre, oni zatražiti pomoć od svojih saveznika.

„Belorusija će formalno pozvati u pomoć pojačanje iz Rusije, a Poljska će iskoristiti ugovorene obaveze iz NATO-a“, pretpostavio je autor teksta.

Knut je zaključio da SAD, NATO, EU i njihovi partneri treba da ubede Rusiju da „ne podiže ulog“.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

Check Also

VUČIĆ SMISLIO PREVARU ZA RIO TINTO! OVO SE DEŠAVA..

Aleksandar Vučić je shvatio da mu litijum može doći glave, na sličan način kao litije …