Home / TEMA DANA / MRAČNE PROGNOZE: Sprema se nova globalna kriza! EVO KO ĆE BITI NA UDARU…

MRAČNE PROGNOZE: Sprema se nova globalna kriza! EVO KO ĆE BITI NA UDARU…

Malo kad se svetska ekonomija susrela s većim kontrastom između trenutnih sjajnih izgleda i tako sumorne skore budućnosti, piše Politiko.

Najnovija procena Međunarodnog monetarnog fonda o svetskoj ekonomiji predviđa da će se globalni oporavak ponovo ubrzati, ali sjajne prognoze su samo za ovu godinu. Posle toga očekuje se opet dolazak olujnih oblaka.

Ministri finansija iz celog sveta koji se ove sedmice okupljaju u Vašingtonu sigurno bi se radije koncentrisali na pozitivne prognoze, ali kada se ugase kamere i kad završe sa samouverenim nastupima, pa pogledaju dalje u budućnost, svi ti moćni finansijski stručnjaci, ministri i bankari, svesni su da je sve ovo što se sad događa predobro da bi potrajalo.

To je potvrdila i Šefica MMF-a Kristin Lagard. Rastući nivoi duga i trgovinski spor između dve najveće svetske ekonomije predstavljaju pretnju po globalnu ekonomiju koja godinama nije bila u ovako dobrom stanju, upozorila je ona.

„Trgovinski rat neće biti nešto što će pogoditi samo dve države, jer je svet povezan. On će pogoditi globalnu ekonomiju“, rekla je Lagard novinarima u Vašingtonu aludirajući na američko-kineske trgovinske tenzije.

MMF predviđa da će globalna ekonomija porasti po stopi od 3,9 odsto u ovoj godini, najbržim tempom od 2011. godine, ali Lagard poručuje da se „na horizontu pojavljuje sve više oblaka“, kao što su trgovinske tenzije i rastući globalni dug koji je dostigao rekordnih 164.000 milijardi dolara.

Upozorava i da su dugovi vlada u razvijenim ekonomijama sveta na najvišem nivou od Drugog svetskog rata.

Evropljani, dakle, imaju najviše razloga za brigu, budući da sveobuhvatni trgovinski rat nikad nije bio izgledniji posle carina koje je američki predsednik Donald Tramp uveo na kineski čelik.

Bliski istok bi ponovo mogao postati veliko i užareno bojište zbog rata u Siriji, a sve je izglednije i da će se SAD povući iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Rusija se, međutim, postupno odvaja od globalne ekonomije usled zapadnih sankcija zbog Putinove politike. U međuvremenu, Evropa se suočava s izlaskom Velike Britanije iz EU, koja postaje sve krhkija.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …