Home / TEMA DANA / MUP ISTRAŽUJE „KRUŠIK“ TEK NAKON SMENE MINISTRA ČIJI JE OTAC GLAVNI AKTER AFERE- EVO ŠTA SE KRILO..

MUP ISTRAŽUJE „KRUŠIK“ TEK NAKON SMENE MINISTRA ČIJI JE OTAC GLAVNI AKTER AFERE- EVO ŠTA SE KRILO..

Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje već godinu i po dana vodi postupak o sumnjama da su u poslovima sa državnom fabrikom Krušik privilegovani pojedini privatni trgovci oružjem, među kojima i firma povezivana sa ocem bivšeg ministra policije, odlučilo je da u prikupljanje podataka uključi i policiju.

Ovakva odluka usledila je tek nakon rokade ministara Stefanovića i Vulina, potvrđuje i odgovor Tužilaštva Insajderu u kojem kratko navode i da je predistražni postupak još u toku.

– Nakon razmatranja izveštaja Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno informativne agencije, Tužilaštvo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja uputilo i SBPOK-u – navodi Tužilaštvo u odgovoru Insajderu.

Na dodatno pitanje da li je ovaj zahtev policiji upućen nakon što je izvršena rokada ministara pa je na čelo MUP-a umesto Nebojše Stefanovića došao Aleksandar Vulin, dok je Stefanović imenovan za ministra odbrane, u Tužilaštvu odgovaraju potvrdno.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal na samom kraju 2019. godine pokrenulo je predistražni postupak, i to nakon što su se u medijima pojavili navodi da su u poslovima sa državnom fabrikom Krušik privilegovani pojedini privatni trgovci, među kojima i firma povezana sa ocem tadašnjeg ministra policije koji je u međuvremenu preminuo.

Od samog početka, Tužilaštvo je odlučilo da preskoči policiju, i mimo uobičajene procedure, prikupljanje potrebnih obaveštenja zatražilo je od BIA i VBA.

– Kako je u iznetim tvrdnjama navedeno da je u određenim poslovima kupovine i prodaje naoružanja i vojne opreme učestvovao Branko Stefanović, otac ministra policije, Tužilaštvo za organizovani kriminal je zahtevalo prikupljanje svih potrebnih obaveštenja od Bezbednosno informativne agencije i Vojnobezbednosne agencije, a ne i od Ministarstva unutrašnjih poslova – naveo je TOK za Insajder krajem 2019.

Iako rad policajaca ne bi smeo da zavisi od toga ko je ministar, niti bi se očekivalo da ministar koji je na političkoj funkciji sme da utiče na policajce koji moraju da rade po zakonu, Tužilaštvo je odlučilo da zaobiđe policiju pa je sam ovaj postupak Tužilaštva tada protumačen kao priznanje nadležnih da policija nije profesionalna.

Takav zaključak potvrđuje i to što je Tužilaštvo sada, nakon promene ministara na čelu MUP-a, odlučilo da policiju vrati u postupak.

Šta je to GIM?

Nakon više natpisa, dokumenata i dokaza koji ukazuju da niz privatnih firmi ima povlašćen status prilikom trgovine sa državnom fabrikom Krušik, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je 18. novembra 2019. predistražni postupak.

Tvrdnje o privilegovanim preduzećima u javnost je izneo radnik Krušika Aleksandar Obradović koji, prema oceni tužilaštva, nema status uzbunjivača jer je svoje tvrdnje najpre izneo u medijima, a ne nadležnim institucijama. Zato se protiv njega još vodi postupak za odavanje poslovne tajne, a nakon pritvora i kućnog pritvora, brani sa slobode.

Aleksandar Obradović, koji je tada bio zaposlen u fabrici Krušik, medijima je dostavljao podatke koji ukazuju na to da firma GIM, sa kojom se povezuje Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupuje oružje od državne fabrike Krušik.

Te informacije o poslovanju Branka Stefanovića, oca tadašnjeg ministra policije, a sadašnjeg ministra odbrane, sa oružjem pojavile su se u javnosti još ranije, 2018. godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Priču je aktuelizovao specijalizovani međunarodni portal „Arms Watch“, koji je 15. septembra 2019. pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

Uprkos objavljenim dokumentima, pa čak i izveštaju Državne revizorske institucije u kojem je navedeno da je državna fabrika pretrpela štetu u trgovini sa firmom GIM, predstavnici vlasti umanjivali su značaj celog slučaja pa čak i negirali očigledno.

Da njegov otac nema nikakve veze sa privatnom firmom GIM, uprkos objavljenim dokumentima, tvrdio je prvo Nebojša Stefanović, da bi to kasnije ponovio i Aleksandar Vučić.

Da Branko Stefanović ni na koji način nije angažovan u privrednom društvu GIM, saopštila je ubrzo i Agencija za borbu protiv korupcije sadašnja Agencija za sprečavanje korupcije.

Kako je navela u saopštenju, Agencija je zaključila da kupovina naoružanja Krušika od strane GIM-a ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića, odnosno da „ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje ministarske funkcije“. Pitanje – zašto je ignorisala javno objavljene dokaze, novinari Insajdera su pokušali da u Skupštini Srbije postave direktoru Agencije za borbu protiv korupcije ali je on odlučio da novinarska pitanja ignoriše.

U međuvremenu, BIRN je objavio i da je Branko Stefanović u maju 2018. posetio italijansku fabriku oružja „Bereta“ kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, koje je tamo povela visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Stefanović je u ovoj delegaciji bio u svojstvu specijalnog savetnika.

Usledila je neobična reakcija premijerke Srbije Ane Brnabić koja je navela da će preporučiti svojim ministrima da ne odgovaraju na pitanja novinara o Krušiku tvrdeći da je „afera fabrikovana“.

Zato je premijerki postavljeno pitanje šta je fabrikovano u činjenici da je otac ministra policije počeo da se bavi trgovinom oružjem u trenutku kada je njegov sin ministar policije. Konkretan odgovor nije stigao ali je nakon insistiranja novinarke stiglo priznanje „da je upitna uloga oca ministra unutrašnjih poslova u trgovini oružjem“, dodajući da bi time trebalo da se bave nadležne institucije.

(Insajder)

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …