Home / TEMA DANA / NA IVICI SUKOBA: Rusi bombardovali tajnu američko-britansku bazu u Siriji- čeka se odgovor Pentagona..

NA IVICI SUKOBA: Rusi bombardovali tajnu američko-britansku bazu u Siriji- čeka se odgovor Pentagona..

rusija- putin- ratRuski udar na tajnu bazu CIA deo je pritiska koji Kremlj vrši na SAD, s ciljem bliže kooperacije i koordinacije vazdušnih napada u Siriji“, piše „Volstrit žurnal“, pozivajući se na informacije visokih zvaničnika Stejt departmenta

Ruski avioni bombardovali su tajnu bazu CIA u Siriji, blizu jordanske granice. Ruski “suhoji” su kasetnim bombama sravnili sklonište sa zemljom prošlog meseca, gde su boravili pripadnici američke i britanske vojske, piše Volstrit žurnal.

Ruski udar na tajnu bazu CIA deo je pritiska koji Kremlj vrši na SAD, s ciljem bliže kooperacije i koordinacije vazdušnih napada u Siriji”, piše “Volstrit žurnal”, pozivajući se na informacije visokih zvaničnika Stejt departmenta.

Napad na tajnu bazu dogodio se 16. juna, ali se za njega saznalo tek sada. U bazi su boravili američki i britanski vojnici, koji su u trenutku napada bili u Jordanu. Dan pre napada, čak 20 od 24 britanskih specijalaca povučeno je iz baze, kao i njihove američke kolege.

Oni su uvek noću prelazili u susedni Jordan, zbog bezbednosnih razloga. U napadu su ubijena četvorica sirijskih pobunjenika, koji su ostali u bazi.

Nakon udara, američki glavni štab u Kataru momentalno je kontaktirao rusku bazu u Latakiji, i uputio oštar protest. Međutim, Rusi su 90 minuta nakon poziva Amerikanaca ponovo gađali isto mesto, iako su znali da je tu tajna baza CIA, tvrdi “Volstrit žurnal”.

Uprkos tome što su u napadu mogli da poginu američki vojnici, čime bi odnos dve sile upao u ozbiljne probleme, Pentagon i CIA i dalje vagaju da li da prihvate kompromis sa Moskvom.

Vašington je prošle nedelje potpisao sporazum sa Rusima o zajedničkim napadima na položaje Al-Nusra fronta (grupe koja je deo Al-Kaide), uprkos protivljenju Pentagona i CIA. Zauzvrat, Rusi su obustavili napade na položaje “umerenih” sirijskih pobunjenika, koje finansiraju Amerikanci.

U Kremlju nisu upoznati sa incidentom sa vazdušnim udarom na američku bazu u Siriji, rekao je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

(Telegraf.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …