Home / TEMA DANA / NA OVO NATO NEMA ODGOVOR: NOVA RUSKA NEMAN- Podmornica naoružana balističkim nuklearnim raketama Bulava!

NA OVO NATO NEMA ODGOVOR: NOVA RUSKA NEMAN- Podmornica naoružana balističkim nuklearnim raketama Bulava!

Ruska mornarica bogatija je za još jednu, treću po redu, nuklearnu podmornicu klase „Borei“. Podmornica „Vladimir Monomah“ naoružana je balističkim raketama „Bulava“, za koje Rusi ponosno tvrde da su najmodernije naoružanje toga tipa na svetu.

podmornica- rusija
Podmornica je izgrađena u brodogradilištu Sevmaš u ruskoj luci Severmorsk. Izgrađena je kao treća u seriji, posle SSBN Jurij Dolgoruki i SSBN Aleksandar Nevski, koje su u upotrebi od 2013. godine.

Prema navodima ruske vojske, podmornice klase „Borei“ su najmodernije na svetu, sa karakteristikama koje višestruko nadilaze sve konkurentske.

One su u ruskoj armiji nasledile podmornice starije generacije i predviđa se da će postati kičma ruske nuklearne moći na moru.

Podmornica je duga 170 metara, široka je 13,5 metara i može da zaroni do 450 metara.

Kada je pod vodom, podmornica dostiže brzinu od 30 čvorova (56 kilometara na čas).

rusija- podmornica

U utrobi podmornice nalazi se i komora za spasavanje u koju mogu da stanu svi članovi posade (njnih 107).

„Vladimir Monomah“ ja naoružan raketama „Bulava SLBM“, čiji je domet 9.000 kilometara. Podmornica može da ispali između 6 i 10 nuklearnih glava, od kojih svaka ima između 100 i 150 kilotona.

(Raša Tudej, Blic)

Check Also

KAMALA JE PROJEKTOVANA DA ZAUZME BELU KUĆU, A NE BAJDEN! DUBOKA DRŽAVA ODREDILA BUDUĆNOST AMERIKE DO 2032. GODINE!

Džo Bajden će za četiri godine navršiti 82 godine i verovatno neće ići na drugi …