Home / TEMA DANA / NA POMOLU SVETSKI KONFLIKT- SIRIJA ZAPRETILA RAKETNIM UDAROM NA IZRAEL

NA POMOLU SVETSKI KONFLIKT- SIRIJA ZAPRETILA RAKETNIM UDAROM NA IZRAEL

Sirija je preko Rusije upozorila Izrael da će pokrenuti akcije odmazde, ako izraelska vojska i vazdušne snage nastave kršiti sirijski suverenitet i ako dalje budu provodili raketne napade na arapsku zemlju.

Izraelski vojno-obaveštajno portal Debka File je u četvrtak izvestio kako je Izrael, nakon nedavnog pokušaja napada na ciljeve u blizini sirijskog glavnog grada, dobio ozbiljna upozorenja iz Moskve i Damaska.

Moskva je upozorila Tel Aviv kako će, u slučaju da Izraelci nastave bombardovati arapsku zemlju, Sirija lansirati više raketa protivvazdušnog sistema S-200, takođe poznatog kao SA-5 Gammon,  protiv ciljeva izraelskog režima.

Pozivajući se na vojne izvore, izraelski portal otkriva da su Rusi tvrdili kako sirijska vojska neće prva napasti Izrael, nego će provesti napade kao odgovor na svaki izraelski napad, koliko god ih bilo.

Osim toga, Rusija je jasno dala do znanja da je Sirija namerno lansirala projektil na palestinske teritorije koje je okupirao Izrael, kako bi pokazala da novi napadi zemlju neće proći bez odgovora.

Debka File potom pojašnjava da bi oko 250 000 Izraelaca moglo biti meta sirijskog raketnog napada, te upozorava na teške posledice koje bi mogle biti  učinak samo 5 do 10 sirijskih projektila ispaljenih na izraelska područja.

Podsetimo, prošle srede je šest izraelskih borbenih aviona F-16 provelo vazdušne napade na Siriju iz vazdušnog prostora Libanona. Službeni Bejrut je saopštio da će zbog kršenja svog vazdušnog prostora protiv Izraela podneti službenu tužbu UN.

Damask je rekao da su sistemi protivvazdušne odbrane sirijske vojske uspeli presresti većinu izraelskih projektila pre nego što su dosegli tri vojna cilja, a Moskva je navela da se nisu ciljali izraelski avioni koji su bili zaštićeni s dva civilna aviona koji su se spuštali u vazdušne luke u Bejrutu i Damasku.

Od početka sukoba u Siriji 2011. godine izraelske zračne snage sistematski narušavaju vazdušni prostor Sirije i bombarduju položaje sirijske vojske. Izraelski piloti su za ovakve misije uvežbali manevar skrivanja iza velikih civilnih, čak i vojnih aviona, ili udare i špijunske letove provode iz vazdušnog prostora Golanske visoravni ili Libanona.

Portal Debka File s pravom upozorava na opasnost od sirijskog raketiranja, budući da se izraelski protivraketni sistem “Iron Dome” u poslednjem masovnom raketiranju kojeg je  proveo Hamas pokazao nesposobnim odbiti napad većih razmera. Naime, tokom napada kojeg je kao odgovor na izraelski napad proveo Hamas, izraelski sistem “Iron Dome” je uspeo presresti samo trećinu od preko 400 ispaljenih projektila.

(logicno.com)

Check Also

TAJNE SLUŽBE ZAPADA VRAĆAJU NAVALjNOG U MOSKVU DA POKUŠAJU SA NOVOM OBOJENOM REVOLUCIJOM

Autor: Prof. dr Srđan PERIŠIĆ, geopolitikolog Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je već pet meseci u središtu odnosa …