Home / TEMA DANA / NA POMOLU SVETSKI KONFLIKT: TURCI NAPALI SIRIJU- RUSI POSLALI RATNE BRODOVE!

NA POMOLU SVETSKI KONFLIKT: TURCI NAPALI SIRIJU- RUSI POSLALI RATNE BRODOVE!

Združene snage koalicije Hajat Tahrir aš-Šam (sirijska Al-Kaida) i pobunjenika, iza kojih stoje Turska, SAD i arapske monarhije oko Persijskog zaliva, započele su veliki napad na pozicije armije vlade u Damasku.

Ovo je potvrdilo i Ministarstvo odbrane Rusije.

Potvrdilo je i da je jedan od napada bio kod gradića Behun, u sirijskoj severozapadnoj provinciji Idlib, gde su se teroristi `zaklanjali` iza jedne turske vojne formacije. Odatle su tukli položaje Asadovih snaga koje su uzvratile, ne znajući da tu ima i Turaka jer ih na tom mestu – u skladu sa rusko-sirijskim dogovorom iz Sočija – nije ni smelo da bude.

Kada je Ankara alarmirala ruski vojni vrh, Damasku je sugerisano da obustavi vatru, što je Turcima omogućilo da evakuišu svoje ranjene i poginule.

Ruska avijacija nije pomagala sirijskoj armiji kod Behuna.

Turci tvrde da su tokom tri poslednja dana imali 33 poginula vojnika u Siriji.

Situacija u Idlibu se istovremeno i pojednostavljuje i komplikuje, čak sa mogućim međunarodnim implikacijama.

Sirijska armija je uspostavila kontrolu nad plodnom i strateški važnom dolinom Al-Gab, koju je bezuspešno pokušala da povrati 2015-te.

Da nije Turske i drugih pomagača, koji su teroristima isporučili veliku partiju prenosnih protivavionskih raketa, Asadova armija bi sigurno preuzela kontrolu na celom provincijom tokom nekoliko narednih meseci.

NATO preko Turske već učestvuje u ratu za Idlib, a Rusija i Iran pomažu Asadovim snagama. Zato se već otvorilo pitanje: ne sledi li dodatna internacionalizacija sirijskog rata?

Rusija je, za svaki slučaj, u istočni Mediteran već poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama „Kalibar-NK“: fregate iz sastava svoje Crnomorske ratne flote „Admiral Makarov“ i „Admiral Grigorovič“.

Treća fregata iste klase – „Admiral Esen“ – već je (od decembra) ispred obala Sirije.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da su turske snage prilikom napada na Idlib gađale preko 200 ciljeva sirijskih položaja i tom prilikom likvidirale 309 sirijskih vojnika.

Kako je precizirao, uništeno je pet sirijskih helikoptera i 23 tenka.

„Nakon izdajničkog napada na turske snage naši avioni i dronovi su izvršili napad na preko 200 ciljeva, a tom prilikom likvidirano je i 309 sirijskih vojnika“, istakao je on.

HITAN RAZGOVOR PUTINA I ERDOGANA

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o nedavnim dešavanjima u Idlibu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kako je pojasnio, Putin i Erdogan saglasili su se da je potrebno učiniti sve kako bi se realizovali svi dogovori po pitanju te sirijske provincije.

Pored toga, predsednici su konstatovali i da je u narednom periodu neophodno organizovati kontakte ruskih i turskih zvaničnika, međutim nije precizirano na kakvom nivou.

Lavrov je dodao i da je telefonski razgovor inicirala turska strana.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …